Реклама / Ads
11| 4459 |16.01.2016 НОВИНИ

Хърсев предлага да се вдигнат данъците в България

.
Емил Хърсев
Данъците в България трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а страната ни е доста под него. Това каза финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.
 
Според него спадът при българския износ не трябва да е притеснителен, тъй като е налице спад в цялата световна търговия. Финансистът прогнозира, че през 2016 г. ще бъдем свидетели на известно покачване на вътрешното потребление и 5-7% увеличение на доходите от заплати. По думите му българските общини още не са готови за подобряване на местното самоуправление, тъй като са доста безотговорни по отношение на нивата на дълга.

"Стрес тестовете не могат да вдъхнат стабилност, те са безумно упражнение на централната банкова бюрокрация с цел да запази собствения си статут. Никъде не съм видял държава, в която да са създали повече сигурност, напротив, те пораждат несигурност, защото независимо от резултата, настроението на публиката винаги е отрицателно", посочи Хърсев.

Според финансиста българските банки вече минаха през истинския стрес тест, когато успяха да оцелеят без никаква подкрепа в условията на валутен борд, без кредитор от последна инстанция и без достъп до ликвидност, какъвто имат европейските банки. "Здравната система трябва да е приоритетен сектор за реформи тази година," смята още Хърсев. Според него в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва, и той е свързан с бързото и динамично административно производство.

Хърсев е поредният човек, който говори, че е нужно данъците у нас да бъдат вдигнати. Периодично от БСП предлагат връщането на прогресивното облагане, което все се отхвърля. Но края на миналата година премиерът Бойко Борисов посъветва общините да вдигнат данъците с до два процента. Бившият финансов министър Симеон Дянков също призна неотдавна, че България може да си позволи още година-две да изкара с 10-процентния данък, докато после вероятно ще се наложи той да бъде увеличен. Всичко това може да е подготовка на "публиката" или по-скоро хората да свикват, че ще дойде време, в което вдигането на налозите ще бъде "необходимост".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4909 |13.01.2016 Прокуратурата предлага най-лекото наказание за убийците на Тодор във Враца . 5| 4891 |13.01.2016 Мая Манолова предлага еднодневна винетка с есемес . 5| 4892 |13.01.2016 Синдикатите в МВР: Бъчварова предлага по-рестриктивни мерки за полицаите от тези на Горанов . 4| 4322 |08.01.2016 Манолова предлага да се закрият интернатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads