Реклама / Ads
7| 3941 |30.09.2019 НОВИНИ

Само с условие България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но под условие. Това стана ясно след извънредната среща при президента Румен Радев, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, шефовете на парламентарните групи с изключение на ДПС. Обсъдена беше ситуацията с наближаващата дата, на която Скопие трябва да получи покана за членство в Европейския съюз.
 

„България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Република Северна Македония. Ние първи признахме независимостта на тази страна”, заяви след срещата Румен Радев.

 

„Водено от тези принципни съображения българското правителство инициира договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да даде импулс и нова перспектива в развитието на тези отношения. Липсата на конкретни условия, измерители и срокове в този договор доведе до драстичното изоставане в неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Нещо повече, въпреки огромните усилия, положени от българската страна, съвместната комисия по историческите образователни въпроси не постигна особени резултати, а напоследък са обезпокоителни”, каза президентът, цитиран от НТВ.

 

„Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази братоубийствена война не продължава, от страна на пропагандата в Скопие. По-близък народ нямаме и ние да ги спрем за ЕС? В историята ще е записано, че когато всички европейски страни са ги подкрепили, България точно ги е спряла”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива за страните от Западните Балкани, в това число и за Северна Македония. Но тази подкрепа никога не е била безусловна”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

 

„Единодушни сме, че въпреки някои наченки на напредък в работата на историческата комисия нещата не са задоволителни и причината за това е политиката на Скопие да протака”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

 

„Когато говорим за национална позиция, призовах първо правителството да си уточни позицията и след това да се търси по-широко съгласие”, заяви Кристиян Вигенин от БСП.

Още в неделя вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония”. В ефира на "Неделята на NOVA" Каракачанов заяви, че ВМРО ще напусне управлението, ако страната ни подкрепи западната си съседка за членство в ЕС, преди Скопие да започне да изпълнява сключения договор за добросъседство в частта за изчистване на казусите в общата ни история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4223 |29.09.2019 Социологът Юлий Павлов: Периодът преди местните избори в България е странен . 0| 3974 |29.09.2019 348 обучения се проведоха в техническия учебен център на ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ България . 15| 4613 |28.09.2019 Каракачанов: България да каже ”Не!” на Македония за ЕС . 1| 4713 |28.09.2019 Доклад на ЕС: Правата на арестантите в България се погазват често

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads