Реклама / Ads

 

3| 2843 |23.07.2021 НОВИНИ

България е сред страните с най-много наказателни процедури от ЕК през 2020 г.

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия прие днес годишния доклад за наблюдение на прилагането на правото на ЕС. Докладът разглежда действията на ЕК в пандемията, насочени към защита на правата, свободите и доходите на европейците. Миналата година ЕК откри 903 нови наказателни процедури срещу държавите от ЕС - увеличение с 13 на сто в сравнение с 2019 г., когато броят на новите случаи беше 797, се отбелязва в съобщението на комисията.

През 2020 г. най-малък брой нови процедури са били открити срещу Дания, Финландия, Ирландия и Нидерландия, а най-голям брой - срещу България, Италия, Малта и Гърция.

 

Прилагането на европейското законодателство е важно, за да могат гражданите да се ползват от правата си. Това важи в още по-голяма степен при пандемията, която оказа явно въздействие върху прилагането на европейските правила, допълва комисията.

Много държави от ЕС едностранно въведоха ограничения върху износа на лекарства, предпазни средства и други изделия, свързани с ковид. Когато бе необходимо, ЕК предприе спешни наказателни процедури. Комисията започна процедура срещу 11 държави за това, че не са защитили правата на потребителите, които са купили почивки и не са получили подходящо обезщетение за отмяна на пътуванията.

Комисията въведе по-дълги срокове за отговор на държавите по заведените процедури, се посочва в доклада.

 

Половината от новооткритите миналата година процедури са били в области с най-голямо отражение върху всекидневието на гражданите - околната среда, движението, превозите и енергетиката. Комисията предприе действия срещу държави за неспазване на правото на ЕС за чистия въздух и питейната вода, правата на пътниците да получат обратно парите си за неосъществени пътувания или за безопасността на превозите.

 

Над половината от всички процедури миналата година са били свързани с ненавременно въвеждане на европейските правила в националните законодателства. Броят на тези процедури е нараснал от 406 през 2019 г., на 599 през 2020 г., отчита Докладът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 3237 |23.07.2021 Слави Василев: Идеите на „Демократична България“ са по-напреднали от тези на ДПС . 9| 2657 |22.07.2021 Дишаме прахта на албанците с ваксинацията още от април, явно родината на ”албанския реотан” е България . 2| 2433 |22.07.2021 53 нови случаи на Делта варианта на COVID-19 в България . 3| 2537 |22.07.2021 Антон Кутев: Най-доброто за България е да се състави правителство още с първия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ