Реклама / Ads
2| 4825 |23.06.2011 НОВИНИ

Българин криел терористична информация в компютъра си

.
Българин, учещ в Австралия за пилот на граждански самолет, е съхранявал в компютъра си документи, съдържащи инструкции за отвличане на самолети, за кибертероризъм и за направа на взривни устройства, съобщава австралийският сайт „Ейдж“.
 

Според изданието българският гражданин е на 22 години и се казва Yasen Jweinat (Ясин Джуейнат). Пояснява се още, че е пребивавал постоянно в Обединените арабски емирства.

В компютъра му били открити файлове, озаглавени „Нелегална колекция“. В тях имало инструкции за измами със самоличността, техники за убиване на хора и за създаване на магнитни карти за отключване и заключване на врати.

Разкритието за съдържанието на компютъра на българския гражданин е било направено на 10 януари. Тогава младежът е бил спрян на летището в Мелбърн за проверка на багажа. При проверката са били открити и две снимки, едната от които на въоръжен мъж, който държал отрязана глава.

Австралийското издание пише, че Ясин е признал вината си по две обвинения за внос на забранени материали в Австралия. Той е получил присъда и е бил осъден на 200 часа обществено полезен труд, но я обжалвал.

Адвокатът на Ясин – Питър Лейндж, заявил пред съдията, гледал делото, че младият му клиент се е държал незряло, но не е имал зловещи мотиви, пише БТА. Той предупредил, че осъждането на Ясин ще навреди на шансовете му да си намери работа като пилот, след като се дипломира от австралийския Национален военновъздушен колеж.

По време на апелативния процес в своя защита Ясин казал, че намерените в компютъра му документи са били свалени от негов приятел, преди да пристигне да учи за пилот в Австралия през 2009 година. Ясин признал, че е разглеждал файловете, но не ги е изтрил, защото не е смятал, че те ще се превърнат в такъв голям проблем за него.

В сряда съдията по делото Крис О’Нийл е стигнал до извода, че Ясин е проявил глупост и незрялост, като е допуснал файловете да се озоват в компютъра му. Съдията обаче е преценил, че Ясин не е имал намерение да извърши престъпление, нито да подтиква чрез файловете други към престъпна дейност. Ясин в крайна сметка не е получил осъдителна присъда, бил е освободен срещу двегодишна гаранция от 1000 долара и ще трябва да плати 15 000 долара разходи по делото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5887 |21.06.2011 Българин командва черното тото в света . 19| 8577 |18.06.2011 Македонският герой от "Тракия" най-после стана българин . 8| 5192 |17.06.2011 Освободиха българин, обвинен в шпионаж срещу Либия . 6| 5253 |26.05.2011 Защита на класифицираната информация иска Цв.Маркова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads