Реклама / Ads
Frognews
3| 3118 |25.05.2019

Българите в чужбина гласуват в общо 191 избирателни секци

.
Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 191 избирателни секции.

Министерството на външните работи публикува пълния списък с местата за гласуване извън страната: https://www.mfa.bg/bg/ep2019/messages/21763

Изборните материали са пристигнали в 190 секции и пътуват към последната - в Техеран.

 

Правото да упражнят своят глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

 

Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

 
Избиратели без настояща регистрация в Република България или друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци. Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на критериите (например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция.

 

Българските граждани, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители.


Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате.

Изборният ден извън страната започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време. В изборния ден избирателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ”Алфа Рисърч”: Ще гласуват около 2 млн. и 100 хиляди души 20| 3841 |23.05.2019 . Цацаров се разработи - пита ДАНС за офшорки и имоти в чужбина /документ/ 12| 3778 |15.05.2019 . Българите са с най-кратък живота от населението в ЕС 6| 3182 |13.05.2019 . „Галъп“: Българите се тревожат повече за хората, които напускат страната 0| 3271 |12.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ