Реклама / Ads
0| 3904 |22.06.2022 НОВИНИ

Български предприемач уличи депутат от ГЕРБ в лъжа

.
Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ
Първата и единствена българска компания - еднорог стана повод за скандал между ПП и ГЕРБ в Народното събрание вчера. Държавата, рече Борисовият депутат Радомир Чолаков, не е попречила по време на управлението на ГЕРБ тази компания да се развие и в момента пазарната й стойност да е 1 млрд. долара. Уви, Чолаков явно не е подозирал, че собственикът ще реагира и ще разкрие колко точно голяма пречка е била същата тази държава по времето на ГЕРБ, за да се развие неговият бизнес.
 

Става дума за компанията Payhawk. Тя е създадена през 2018 г. и издава корпоративни дебитни карти в комбинация с платформа за управление на разходи в десетки държави. Бизнесът преминава през няколко инвестиционни рунда, последният от които през март в размер на 100 млн. долара. Така Payhawk беше оценена на 1 млрд. долара и се превърна в първата млада българска компания еднорог. 

 

Основателите на Payhawk са Христо Борисов, Константин Дженгозов и Бойко Караджов.

Компанията се оказа в центъра на дебатите за внесения от ГЕРБ вот на недоверие вчера. Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа посочи, че промяната в икономическия климат у нас е факт и даде като аргумент именно появата на първия български еднорог. Депутатът на ГЕРБ Радомир Чолаков обаче побърза да го поправи и да каже, че това не е резултат от политиката на правителството на Кирил Петков и никой не бил пречил на фирмата Payhawk да се развива в годините. 

 

"Никой не им е пречил, момчетата са работили, правили са софтуер, развивали са се и в момента тяхната стойност е 1 млрд. долара. Този милиард си е техен, държавата няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им", обяви Чолаков от трибуната. 

 

На “удара” отвърна Христо Борисов. Ето какво написа снощи: 

 

"Утре в Payhawk ще е неработен ден.


Днес от трибуната на народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че компанията е създадена през 2018-та по времето на тяхното управление и можело да се случват компании на стойност $1 млрд. без никой да им пречи. Но не знае, че:


Чакахме с месеци през 2018-та, за да има търговски регистър и да получим първата инвестиция.


Над 60 инвеститора отказваха да инвестират в стартираща компания от България, защото не вярваха, че сме способни да направим успешна компания на пазарен принцип.


15 дни преди да фалираме през 2019-та успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират.


Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България.


550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма.


Но въпреки това:


Върнахме десетки хора обратно в България, за да работят в родината си. Много не отидоха в чужбина, за да работят тук.


Във всеки един от офисите ни в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи.


Плащаме милиони за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е базирана тук.


Всеки нов служител от чужбина прекарва 2 седмици обучение в България. Цялата компания се събира два пъти на българското черноморие и на български зимен ски курорт за тийм билдинг.


Вече инвеститори от цял свят идват на крак в България, защото знаят, че в България се работи здраво и иновации се случват въпреки средата.


Утре ще съм на площада, защото политиците прекрачват всякакви морални граници. Да се говори с омраза, враждебност, цинизъм е похват от едно друго време, но не и днес. Не и в моята България.


P.S. Уважаеми народен представител г-н Чолаков, не сме ги ”спечелили”, а сме ги изработили тези пари"




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3050 |21.06.2022 Българският кораб „Царевна“ се подготвя да напусне Мариупол . 0| 3707 |20.06.2022 Предприемачът Ивайло Пенчев: Най-притеснен е бизнесът, които харчи държавни пари . 0| 2799 |20.06.2022 Настимир Ананиев: Българският интерес е да подкрепим френското предложение . 0| 2769 |20.06.2022 Историк: Българските искания станаха видими за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads