Реклама / Ads
0| 2180 |30.07.2024 НОВИНИ

Български ученици - сред най-добрите на международната Олимпиада по химия

.
Източник: olympicbg.org
Български ученици направиха блестящо представяне на престижното състезание по химия за годината. Децата спечелиха 4 медала – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов от Международната олимпиада по химия. Златният медалист Виктор Лилов се класира на второ място в света в конкуренция с най-добрите 327 ученици от 84 държави, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Олимпиадата се проведе в Саудитска Арабия от 21 до 30 юли. 
 

Златният медал за Виктор Лилов (12 клас, СМГ) е втори в рамките на 16 дни, като на 13 юли той спечели златен медал и от Международната олимпиада по биология, където бе единственият от ЕС в топ 10 на света. Виктор е първият ученик в историята на Международните олимпиади по химия и биология, спечелил златни медали и от двете олимпиади. 





Сребърният медал, завоюван от Преслав Георгиев (12 клас, СМГ) е със златен оттенък, защото се размина на съвсем малко от златото, като така дублира сребърния си медал от миналата година.

 

Вторият ни сребърен медалист е Явор Христов (12 клас, СМГ), за когото това е трети пореден сребърен медал от Международната олимпиада по химия, което също е изключително силно постижение в конкуренцията на най-добрите ученици по химия в света за три години.

 

Бронзовото отличие спечели Никола Нинков (10 клас, СМГ), който е и най-младият ни участник тази година и му предстоят още възможности отново да защитава българския флаг на Международната олимпиада по химия.

 

Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултет по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

 

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1973 г. и 1981 г. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2301 |30.07.2024 Пожарът край язовир "40-те извора" е локализиран /обновена/ . 0| 2247 |30.07.2024 Еврокомисията проверява отменената съдебна реформа у нас . 2| 2269 |30.07.2024 Транс дъщерята на Мъск: В кетаминовото си опиянение ти отчаяно се нуждаеш от одобрението и възхищението на армия от "инцели" . 6| 4581 |30.07.2024 Чий химн е Марсилезата? На олимпиадата я пеят за френските шампиони!! Но е била химн и на ...Съветска Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads