Реклама / Ads
13| 9894 |22.02.2023 ГЛАСЪТ

Българският модел: Когато управляват говеда, млякото е скъпо

.
Какво става бе, хора?...
В продължение на ден и половина се разигра траги-комичен сценарий, изразяващ се в кадрови промени от служебния кабинет. Махат се на виелица едни хора, за да се назначат също толкова бързо други на тяхното място. По традиция обясненията са, че това се прави за наше, на гражданите добро.
 

По традиция ние, населението, смятаме, че става дума за назначаване на „наши“ хора по критериите на задкулисието.

 

Големият Станислав Стратиев има есе „Българският модел“.

 

Ако сме дали нещо на света — това е българският модел. Той е — както Хеопсовата пирамида или Вавилонската кула — нашият принос в съкровищницата на човечеството.

Казано сложно — това е състояние на духа. Определен начин на мислене.

Тип душевност.

Казано просто — обратното на всичко.

Колумб тръгва за Индия и открива Америка.

Ние тръгваме за Америка и стигаме в Индия.

Все откриваме Америка и все се оказва, че сме открили Индия.

Навсякъде по света в приказката на Андерсен кралят е гол.

У нас се получи обратното — кралят е облечен, а народът е гол“.

 

За същият този модел става дума в следната ситуация.

 

Шефът на "Ел Би Булгарикум" – производство на млечни изделия по българския стандарт Николай Маринов е уволнен набързо. На негово място е Владимир Русев, бивш депутат от "Има такъв народ" (ИТН). Решението взел директорът на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров по професия адвокат.

Махнатият Маринов твърди, че са му били дузпата, защото намалил драстично цените на мляко, кашкавал, сирене и т.н. Димитров се усмихва хитро по една телевизия и отрича да е така.

 

От директорския борд на държавната фирма е освободена и Невена Петрова.

Николай Маринов стана известен с това, че пред медии открито заяви, че големите търговски вериги налагат на местните доставчици такса "вход" и други претенции, които оскъпяват продуктите. Освен това веригите налагат и обвързващи условия на доставчиците си да не продават на по-ниски цени в други търговски обекти. Маринов обаче не се съобразил и наредил от 20 февруари 2023 г. цените на млеката да се намалят между 5 и 10%, а на кашкавала и сирената - с над 30%. И на другия ден го разкараха. Напускайки той заяви: "Днес стана ясно отново, че мафията победи държавата".

 

Администрацията обаче празни места не търпи. В съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум" са назначени Стойчо Проданов и Даниела Йорданова. Стойчо веднага е избран за за председател на дружеството. Същият е съдружник в "Унибукс" ООД, която се занимава с търговия с книги и учебници.

Даниела Йорданова пък е била зам.-председател на държавното предприятие "Фонд затворно дело", под шапката на Министерството на правосъдието.

Владимир Русев набързо е избран за изпълнителен директор и заместник-председател на борда. Той е бил депутат в 45-тото и 46-тото Народно събрание от партията на Слави Трифонов. Досега се е занимавал с недвижими имоти, транспортни услуги и бутилиране на вина. Бил е управител и собственик в няколко фирми.

Останалите двама членове на борда са Чанко Дучев, който има фирма за търговия с лекарства, и е експерт в железопътното строителство. И т.н. и т.н.

 

Сега вече е ясно за „българския модел“, за който пише Стратиев. От гореизброените имена на важни клечки в "Ел Би Булгарикум" няма нито един, който да е доил крави или овце, да е влизал в мандра, да е видял как се прави сирене и кашкавал. Но ще управляват най-голямото държавно предприятие за млечни произведения!

 

И така: сваляш цените и ти бият шута. Никой не може да нарушава омертата. После не сме били мафиотска държава.

 

Ще припомня финала на Стратиевото есе:

 

„… Българският модел е неунищожаем.

С него ще бъде свършено, когато всички отидем в Канада.

Както ще бъде свършено и със самата Канада“.

Това е.

 

Йордан Стойчев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 24083 |07.01.2023 Когато си имаш работа с ”Газпром”, не забравяй за чистачката . 13| 7686 |05.11.2022 Ех бюлетини, ех кеф: Какво се случва, когато овцете мислят, че вълците са вегани . 18| 10622 |31.10.2022 Интервюта: Какво става, когато комплексът за малоценност срещне копнежа за власт? . 0| 14293 |17.06.2022 Mafia state: Ченгеджийницата хапе най-много, когато умира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads