Реклама / Ads
38| 5888 |12.05.2010 НОВИНИ

БАН поема към протести, С. Игнатов - не ми пука

.
Никола Съботинов
"Правим промени със стиснати зъби", заяви в знак на протест шефът на БАН Никола Съботинов. "След като желаят, нека протестират", отвърна министърът на образованието Сергей Игнатов, с което отново кръстоса шпага с академичната общност.
 

Ако шапката не в БАН, ще има шапки в министерствата, но тя ще се различава по компетентност, обяви по БНТ председателят й Никола Съботинов. Ако ликвидираме и разпръснем институцията, ще изчезне престижната българска наука, призната от международни корпорации.

Международният одит беше изключително положителен, напомни председателят
. На тази база започнала реформата в структурата на БАН, за да се преориентират тематично структурните направления в академията, за да се прави наука за българското общество. Дефинирани били 9 тематични направления, насочени към конкурентноспособността на икономиката ни. Ще има не 69 научни звени, а около 45, което също ще намали административното обслужване, а високото научно качество ще се запази. После идвал ред на персоналната атестация на учените според различни критерии. Онези, които не отговарят на критериите, ще бъдат освободени. Това била крайно непопулярна крачка, имало учени, които ходели при министъра, за да му се молят да ги запази, каза Съботинов.

Останах крайно изненадан от репликата на министъра за милионите, раздадени на академиците, каза академикът. Това са средства за подпомагане целево на водещи български учени, с които българската държава помагала на своите учени. Добавката била 2100 лв за академици и 700 за член кореспонденти. Валери Петров, Антон Дончев, Светлин Русев, Николай Кауфман и др. били сред получилите тази добавка.

Пенсиониране на всички учени, достигнали пенсионна възраст по закон беше първата крачка, а на техни места назначихме млади учени, увери Съботинов. Сега това било спряно, защото нямало пари.

Ние разбираме добре какво значи криза, стискаме зъби и със стиснати зъби правим реформа, заяви накрая председателят на БАН.

"След като желаят нека да протестират.", отговори на предизвикателството образователният министър Сергей Игнатов.
“Те къде са видели моите предложения за промени? Ние оповестихме един план, в момента юристите работят по него, но за сега няма конкретен текст. Те засега протестират срещу нещо, което не съществува”, каза Игнатов. Юристите, подготвят промените с цел да се оптимизира дейността на академията, за да има повече средства за правене на наука в институтите, за да имат те по-голяма самостоятелност и да не се посяга на парите от проекти, изтъкна той.

“От 10-ти трябваше да се премине към заличаване на юридическите субекти в академията, заличаване на булстати и така се блокират средствата от външните проекти. Това, което мислим с измененията и допълненията в Закона за БАН, е институтите да са автономни като университетите. Така те ще имат много повече пари”, коментира той. Игнатов изтъкна, че средната работна заплата в един институт на академията е между 520 и 720 лева, а в Централно управление на БАН средната заплата е 817,5 лева. Според Игнатов в момента собствеността на БАН не се управлява правилно, защото тя може да донесе средства и академията да не се намира в криза.

Образователният министър коментира и искането на някои ВУЗ-ове в страната за връщане на платеното обучение в университетите. “Трябва да се вземе политическо решение за това, защото в условия на криза много болезнено студентите ще възприемат принудителното повишаване на таксите. Следващите години ВУЗ-овете в страната много трудно ще изпълнят дори държавната поръчка, поради липса на млади хора”, заяви той. Според него повишаването на таксите трябва да е балансирано спрямо пазара. Образователният министър днес беше изключително учуден, че има идея за подпомагане на частните ВУЗ-ове със средствата на държавата. “Частните ВУЗ-ове нямат нужда от подпомагане. Ако се въведе ваучерната система – тогава е възможно подпомагането им, но в условия на криза това не може да се случи”, коментира той. До края на годината ще бъде готов Закона за училищното образование и средства за субсидиране на частните детски градини и училища биха могли да залегнат в бюджета за 2012, каза още Игнатов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4705 |11.05.2010 Игнатов нямал капацитет и знания за реформа . 26| 5438 |10.05.2010 С. Игнатов напомнял за Чаушеску, жалват се от БАН . 4| 4657 |05.05.2010 С. Игнатов пести 15% от съкращения в администрацията на МОН . 8| 5615 |30.04.2010 С. Игнатов: Училище на 5 г. било добре и за малцинствата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads