Реклама / Ads
8| 6890 |26.04.2010 НОВИНИ

Баретата печелил 60 млн. от дрога годишно

.
Златко Баретата
60 млн. годишно бил оборотът на фирмата на Златко Баретата от търговия с дрога в цялата страна. Това разкрива „24 часа”, позовавайки се на разследването на групировката от прокуратурата. Босът стриктно следял обемът да не пада много под тази сума.
 

Ако се регидтрирал спад, във Фирмата се вземали съответните мерки и отговорните за лошите финансови резултати били наказвани. Седмично на Златко Баретата като печалба били отчитани около 200 хил. лв., мениджърът на групировката Мартин Станков-Рашо прибирал към 40 бона.

Златомир Иванов и още 20 от хората му ще бъдат дадени на съд от прокуратурата, други се издирват - Рашо, Антон Савов-Мамата, Генчо Романски и Росен Петров.
Възходът на Баретата и групировката му започва след 2003 г., когато от наркопазара изчезват най-големите тогава Константин Димитров-Самоковеца и Методи Методиев-Илиянски. Първият бе убит, вторият е в неизвестност.
Някъде по това време Златко Баретата опитал да привлече на своя страна Димитър Вучев-Демби и Антон Милтенов-Клюна. Двамата вече имали завиден "трудов" стаж при такива работодатели като Поли Пантев, Мето Илиянски и Косьо Самоковеца.
Милтенов обаче така и не могъл да се интегрира във Фирмата. От една страна, не можел да се примири с второстепенната си роля, от друга - идеите му за по-добро управление го противопоставяли на Мартин Станков-Рашо. И се стигнало до неизбежното. Животът на Клюна се оказал ценен колкото една чанта с пари. Така били намерени 3-ма души, готови да приберат чантата и да свършат работата, ще бъде посочено в съда. Дни по-късно Клюна бе надупчен с олово в сладкарница в центъра на София.
През годините Фирмата укрепва и до ареста на Златко Баретата на 6 февруари 2009 г. е най-мощната наркоорганизация в страната.
Първи помощник на боса е Антон Савов-Мамата, когото Златомир Иванов познава отдавна и му има безгранично доверие.
Отделяли по 100 000 лв. на месец за фонд “Полицейска закрила”
Фирмата се отличавала със строга йерархия, точно разпределение на функциите на всеки член , конспиративност, бруталност.
Като всяка подобна организация Фирмата има наказателни бригади за силови акции срещу конкуренти, шанаджии и нелоялни "служители". Чупенето на ръце и крака, рязането на уши, ограбването на телефони, пари, накити и наличната дрога от съгрешилите, заплахите и убийствата са част от похватите на бригадите, твърдят запознати.
Основен фактор в тях и обвиняем по делото е Валентин Луков, който контактувал директно с големия бос и се отчитал единствено на него. Мъжът с прякор Каратиста е бивш инструктор по бойни изкуства в полицейската школа в Симеоново и легенда в подземния свят.

Един от лидерите в силовите структури до 2007 г., когато е осъден и пратен в затвора, е Юлиян Зашев. Полицаи смятат, че той е замесен в убийството през май 2006 г. на шанаджия, който продавал за своя сметка дрога в района на НДК и бил наказан от Фирмата.
Тартор на ударна бригада става в началото на 2008 г. Ивайло Борисов-Ториното, който отговарял за бизнеса в Самоков, Горни и Долни Лозен и Горубляне.
За пласирането на дрогата се грижели десетина отговорници по райони (които дублират полицейските РПУ-та), няколко десетки зареждачи и дребни дилъри. От складовете на Горублянския и Джуджето тя стигала до отговорниците по райони, после зареждачи я разпределяли в тайниците на уличните дилъри. Те пък я продавали на клиенти на специални места, наречени "пости".

Редовите членове нямали достъп до отговорниците и босовете, повечето от тях дори не познавали лично Златко Баретата. "Служителите" във Фирмата сменяли непрекъснато телефоните си.
Босовете никога не докосвали дрога, всичко по пласмента се уговаряло на 4 очи между началниците.
Златко Баретата се срещал с най-доверените си хора при строги мерки за сигурност в малка постройка в двора на къщата си в Драгалевци, където се обсъждал бизнесът.
Особено важните сделки се сключвали от Рашо, а рутинните доставки уреждал Иван Величков-Горублянския. Решаващата дума обаче винаги била на боса Баретата.

Освен в София, Перник и Самоков Фирмата открила клонове и в Ботевград, Русе, Видин, Монтана, Лом, Силистра, Плевен, Пловдив, Троян, Благоевград. Дилърите й продавали всички видове наркотици - хероин, кокаин, марихуана, амфетамини.
Организацията се зареждала с канабис от плантации в района на Петрич и Сандански.
Това е най-голямата престъпна група, която ще бъде изправена пред съда - по-голяма от тези на Митьо Очите, Данчо Пръча, Веселин Данов във Варна и пазарджишкия картел. За силата й говори фактът, че тя продължава да действа и сега, въпреки че част от лидерите й са в ареста, а други са обявени за издирване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6168 |15.04.2010 Съдия "избяга" от решение за Баретата, научил за Боксьора . 4| 5580 |11.04.2010 Съдът върна Баретата на прокуратурата . 1| 4743 |24.03.2010 Хванаха Малката маймуна, близък на Баретата . 0| 4640 |20.03.2010 Хванаха петима, разпостранявали дрога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads