Реклама / Ads
0| 11294 |24.07.2022 НОВИНИ

ББР: Няма проблем с договора ни, свързан с Бориславова. Прави се шоу за някакви 50 000 лв. на месец

.
Източник: БГНЕС
Няма проблем с договора, който ББР подписва миналата година за правни услуги с адвокатската кантора „Джингов, Кючюков, Гугински и Величков“. Това стана ясно от интервю на председателя на Надзорния съвет на банката Валентин Михов пред БНР. Въпросният договор се разследва от прокуратурата.
 

„В момента на смяната на ръководството на банката напуснаха ключови служители от Правния отдел и се наложи спешно да наемем кантората, в която към онзи момент работеше Лена Бориславова. Същата седмица поискахме оферти от другите водещи кантори. Цените, които поискаха, бяха от 2 до 5 пъти по-високи. Кантората получаваше 50 000 лева на месец. И за тази сума да се прави такова шоу, а за няколко пъти по 150 милиона лева - нищо, ми се струва невероятно“, коментира той.

 

По думите му ситуацията в страната и несигурността оказват влияние върху Българската банка за развитие. Има решения за банката, които трябва да се гласуват в парламента.

 

По думите на Михов народният представител от ДПС Делян Пеевски не е вземал кредити от банката като физическо лице: „Засега няма данни той да е участвал във вземането на кредити от банката. Което не може да се каже за фирми, тъй като са с неясна собственост. Например „Булгартабак“. Там собствеността може да е на г-н Пеевски, може да е на Сергей Лавров“.

 

От думите му стана ясно, че най-големите 20 кредитополучатели на ББР са 90% от портфейла: „20 кредита са 1,6 млрд. лева от общ портфейл 1,8 млрд. лева. През последните 12 месеца работа на банката беше да пренасочим от това да дава малко кредити на големи кредитополучатели към много кредити за малки кредитополучатели. Въведе се ограничение кредитът да е до 5 милиона. А преди това са давани заеми по 150 милиона. От началото на годината ББР е дала 73 кредита, които са повече от отпуснатите през предишните пет години. С дъщерната организация и лизингова компания общо са 150. Средният размер е 300 000 лева. Ако продължим да вдигаме броя на кредитополучателите, надявам се догодина да постигнем целта - между 50 и 100 на месец“.

 

От големите кредити само един не е обслужван. Става дума за „Роудуей констракшън“ на Румен Гайтански.

 

„Той продаде на практика фирмата на ББР и банката назначи управител, за да гарантира, че заемът ще бъде върнат“, обясни Михов.

 

Поне половината от едрите кредитополучатели плащат в момента само лихвите по заемите, до края на м.г. не са плащали нищо заради мораторуима, въведен заради COVID: „И това се смята за доста рисково, но при такива условия са им отпуснати заемите“.

 

Той посочи, че не очаква големи промени по отношение на лихвите и промяната в процента и очерта целта на банката – максимално голям кръг от фирми да имат достъп до финансиране и да се работи по антикризисни програми.

 

„Проблем в България е финансовата грамотност. Тъй като не са финансово грамотни, малките ни предприятия се плашат да теглят кредит. Нашата задача е да даваме достъп до финансиране на тези компании, които хем са жизнеспособни, хем не получават пари или достатъчно пари в търговските банки“, допълни Валентин Михов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3533 |24.07.2022 ИТН няма да се върне на масата за преговори, отказва да подкрепи Рашков за шеф на КПКОНПИ . 0| 2891 |24.07.2022 822 нови случая на коронавирус, няма починали . 0| 2993 |23.07.2022 Борисов популистки: Никога нямаше да позволим тези цени, нито тока щяхме да вдигнем, нито газа . 0| 27797 |23.07.2022 Илиян Василев: Платено е на ИТН да няма правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads