Реклама / Ads
0| 3278 |01.06.2022 НОВИНИ

ПП за бежанците: Срамно е, колеги от ГЕРБ! Заради завещаното от Борисов трябваше да изградим всичко от нулата и успяхме

.
Източник: БГНЕС
Днес парламентарната трибуна отново беше употребена от ГЕРБ-СДС за евтин политически популизъм. Този път заради организацията около преместването на украинските граждани, намерили убежище на територията на България. Истината е една и тя е, че България продължава да оказва необходимата подкрепа към бягащите от войната, се казва в позиция, изпратена до медиите от пресцентъра на „Продължаваме Промяната“.
 

„Припомняме - изградихме капацитет от нулата; стартирахме програма, за да приемем големите вълни на бягащи от войната в първите месеци; всеки, който има нужда от закрила, е приет и подслонен. Припомняме също, че националният план за действия при кризи, изготвен по време на управлението на ГЕРБ, беше напълно неадекватен, неотговарящ на нуждите и неприложим. Въпреки това България беше една от първите държави, която успя да реагира своевременно и транспонира директивата за временна закрила в рамките само на няколко дни.

 

Нужна беше нова методология на работа на граничните пунктове, нов софтуер, нов подход за настаняване, нови канали за комуникация. Създаде се национална гореща линия с български и украински номер, на който се отговаря на важни въпроси на украински език. Преди войната в Украйна локациите на ДАБ бяха ЕДВА ПЕТ. Там се подаваха заявления за закрила и за получаване на статут се чакаше... между 3 месеца и една година. Това беше завещано от държавата на Борисов и Гешев.

 

Направихме така, че за статут на временна закрила да се кандидатства на място в над 120 пункта и това да се случва в рамките на едва няколко МИНУТИ! Направихме така, че България е на първо място по процент издадени регистрации за временна закрила в ЕС - 99%. Украинският президент Володимир Зеленски лично благодари на българския премиер Кирил Петков за направеното за украинските граждани, бягащи от войната. Народното събрание, въпреки противопоставянето на ГЕРБ-СДС, гласува законодателни промени, за да помогне на бягащите от войната - да получат здравно осигуряване, а украинските деца да посещават българските детски градини и училища, за което беше създадена и необходимата организация.

 

Държавата успя да изгради успешно и ползотворно партньорство с БЧК, неправителствени организации и доброволци, за да създаде организация, която да адресира нуждите на над 200 000 души, преминали през страната и около 100 000, останали на наша територия. Изключително грозно е да се използва процеса по преместване на украинските граждани за политически атаки, за всяване на напрежение. Особено на фона на свършеното до момента! Това, колеги, е срамно! Срамно е, колеги от ГЕРБ.

 

Уж загрижената опозиция, която дори не е готова да гласува в зала за здравното осигуряване на бягащите от войната, винаги е готова да прави внушения, да излага неверни твърдения и да създава необосновано чувство за хаос. Но вашето безочие и лицемерие не изненадва никого, вие просто демонстрирате своята природа.

 

Отново подчертавам! Държавата осигурява всичко необходимо – храна, безплатен превоз, места за настаняване. Осигуряваме помощ на всеки, който има нужда от такава. Хаос, колеги, няма. Няма и да има. И това е резултат не от вашето наследство, а от усърдната и неспирна работа на настоящото правителство!“, пише още в позицията на ПП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3199 |31.05.2022 Йотова разкритикува кабинета за бежанците: Недостойни изказвания във всякакви посоки . 0| 3488 |29.05.2022 Фалстарт на извозването на бежанците: Някои се качват, други се колебаят . 0| 3299 |24.05.2022 Асен Василев призова колегите си от ЕС за реални действия срещу инфлацията . 0| 3055 |05.05.2022 Агенцията за бежанците: 97 068 украинци са се регистрирали в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads