Реклама / Ads
0| 4954 |13.06.2017 НОВИНИ

Без яснота как ще бъде районирана България при мажоритарен вот

.
След като правната комисия към парламента прие законопроекта за изменение на Изборния кодекс и след като ДПС засвиделства подкрепа за него, то приемането на промените в законодателството за вота изглеждат все по-близо. Въпреки това, все още не е ясно как ще бъде районирана страната при въвеждане на мажоритарен вот в два тура.
 

До момента у нас бяха обособени 31 многомандатни избирателни района, плюс още един, обединяващ всички гласове в чужбина. В зависимост от своята големина, МИР-овете излъчваха различен брой депутати за достигане на заветната бройка от 240, нужни за съставянето на парламент. След промените ще бъдат създадени 240 едномандатни избирателни района. Тук обаче идва и проблемната част.

 

В новия ИК ще бъде записано, че „За организационно-техническата подготовка на изборите територията на страната се разделя на райони с указ на президента”.

 

Преди това този текст гласеше: „За организационно-техническата подготовка на изборите територията на страната се разделя на райони, които съвпадат с изборните райони по чл. 249, ал. 1 при последните избори за народни представители”.

 

Очевидно на плещите на президента, в случая Румен Радев, ще легне отговорността да узакони районирането на едномандатните избирателни райони. Как ще бъде извършено то обаче все още яснота няма, но очевидно законодателният орган бяга от тази отговорност.

 

Единственото, посочено в предложенията за промени, е това ще се случва „въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт на база резултатите от последното преброяване и от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване”.

 

Значителна е промянта и при избора на народни представители от всеки район. Това ще се случва в два тура. Излъчването на депутат още при първия тур на гласуване във всеки отделен район ще се случва, ако той е получил повече от половината действителни гласове в района. Ако това не се случи, районната избирателна комисия насрочва втори тур седем дни след първия, в който участват двамата кандидати с най-много гласове от предишното гласуване. При равен брой гласове на повече от двама кандидати, то всички те се допускат до втория тур. При него пък печеливш и съответно депутат става този кандидат, който е получил повече гласове. При ново равенство пък се насрочва и нов, частичен вот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5270 |13.06.2017 Симов: Узунов да бъде изритан от президенството, не приемам мълчанието на Радев . 1| 5235 |13.06.2017 Нено Димов: Ако референдумът в Трън бъде признат, процедурата ще спре . 2| 6395 |08.06.2017 Коми може да бъде съден . 1| 5043 |05.06.2017 Станишев: България трябва да се бори да бъде в ядрото на ЕС, а не в периферията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads