Реклама / Ads
2| 6353 |30.06.2007 НОВИНИ

Без основно образование, жилетка и триъгълник не ставаш за шофьор

.
В Закона за движение по пътищата (ЗДП) влязоха промени, които целят налагане на повече дисциплина по пътя. Касапницата по българските шосета обаче може да намалее само при положение, че тези драконовски мерки започнат да се спазват двустранно - от водачите, които съблюдават ограниченията, и от органите на реда, които са длъжни да налагат санкциите, без да си затварят очите заради шумоленето на б
 

От днес влизат в сила по-високите глоби за превишена скорост, които парламентът одобри с приетите промени в Закона за движение по пътищата.

Водач, който повторно превиши максималната разрешена скорост на движение с повече от 31 км/ч, ще се наказва с глоба 300 лева и с лишаване от правоуправление за три месеца. Водачът е длъжен да не управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Според досегашния закон водачът беше длъжен да не шофира след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над 0,5 промила или под въздействието на упойващо вещество. Промените предвиждат временно да се отнема, но за не повече от шест месеца, свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или е под въздействието на друго упойващо вещество, както и при отказ да бъде проверен с техническо средство или да даде кръв за медицинско изследване.

Автомобилите без предпазни колани на задната седалка трябва да бъдат преоборудвани с такива, за да може да се монтират детските столчета, които вече са задължителни за превозване на деца високи до 150 сантиметра до 12-годишна възраст. Временно ще се отнема шофьорската книжка и на водач, който управлява без застраховка "Гражданска отговорност" - до предоставяне на сключена валидна гражданска отговорност. На този, който шофира с акт повече от разрешения по закон един месец, ще се отнема шофьорската книжка до заплащане на дължимата глоба. С 50 лева ще се наказва шофьор, който превозва пътници над определения брой места. Същата глоба е предвидена и за водач, който шофира автомобил без валиден стикер на предното стъкло за сключена застраховка "Гражданска отговорност". Забранява се изпреварването и заобикалянето на релсово превозно средство от лявата страна.

Шофьорска книжка ще се издава само на лица, завършили основно образование. Движещите се по пътя моторни превозни средства ще трябва да бъдат оборудвани със светлоотразителна жилетка, обезопасителен триъгълник, аптечка и пожарогасител. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12353 |30.06.2007 Първата котка е живяла преди 100 000 години в Близкия Изток . 0| 5892 |30.06.2007 Хамлетовски въпрос "Да бъде или да не бъде" поставят на пленум в БСП . 0| 6933 |30.06.2007 Съботните вестници . 0| 5443 |29.06.2007 Градският транспорт пак плаши със стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads