Реклама / Ads
28| 3237 |10.08.2023 НОВИНИ

Без да пита Русия: Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море

.
Черно море
Украйна обяви самостоятелно създаването на хуманитарен коридор, който да „отпуши“ блокираните в нейните черноморски пристанища кораби, предаде Ройтерс. Те бяха закотвени там принудително след началото на руската инвазия в Украйна и не можеха да отплават, защото не попадаха в обхвата на т. нар. Зърнена сделка.
 

„Военноморските сили на Украйна съобщиха за откриването на нов временен хуманитарен коридор за търговски кораби, блокирани в черноморските пристанища на Украйна, както и за зърнени и селскостопански продукти“, съобщи Kyiv Post в Twitter (X).

 

Говорителят на украинските военноморски сили Олех Чалик гарантира, че коридорът ще бъде „много прозрачен“ и камери постоянно ще излъчват от корабите като доказателство, че мисията им е хуманитарна и няма военни цели.

Маршрутите вече били предложени от Украйна на Международната морска организация.

 

Става въпрос предимно за граждански кораби и контейнеровози, блокирани на пристанищата в Черноморск, Одеса и Пивден от началото на войната. На тези, чиито собственици потвърдят готовност за плават, ще бъде издадено разрешение за преминаване през маршрутите.

 

Инициативата обаче се провежда без съгласието на Русия, което породи опасения за сигурността на тези маршрути. Чалик добави също, че продължава да съществува риск от мини в Черно море, както и военна заплаха от страна на Кремъл, който след оттеглянето си от Зърнената сделка обяви, че ще приема всеки кораб като потенциална военна заплаха и ще го третира съгласно това.

 

Пред Ройтерс германски търговец на зърно коментира, че се нуждае от повече подробности за новия временен канал за корабоплаване, тъй като „той не може да работи, ако Русия не поеме конкретен ангажимент да не атакува корабите.“

Миналия месец Москва се отказа от едногодишното споразумение за черноморското зърно, което позволяваше на Украйна да изнася безопасно селскостопански продукти. Русия обясни резкия си ход с обвинения, че международната общност не изпълнява нейните условия за облекчен износа на зърно и торове.

 

Организацията на обединените нации заяви, че решението на Русия да се откаже от сделката рискува да предизвика световна продоволствена криза.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 3303 |09.08.2023 Подоляк: Украйна не е атакувала с дрон ЗАЕЦ, не е планирала нещо подобно и не би го направила . 11| 3025 |08.08.2023 Службата за сигурност на Украйна е задържала депутат от Върховата рада за получаване на подкуп . 1| 2640 |08.08.2023 Близо 47 000 опита за нелегално влизане в страната през българо-турската граница през юни и юли . 18| 2870 |08.08.2023 Нови руски атаки в Украйна: Най-малко 8 души загинаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads