Реклама / Ads
0| 2876 |21.11.2022 НОВИНИ

Без резултат приключиха преговорите между Сърбия и Косово засега

.
Без резултат приключиха преговорите между Сърбия и Косово, които се провеждат в Брюксел с посредничеството на дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел. Разговорите се проведоха първо поотделно, а след това и в общ формат. В тях участват президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти. 
 

Преговорите целят да потушат напрежението между Прищина и сърбите в Северно Косово. Очаква се то да достигне нова точка на кипене утре, когато започва глобяването на водачите, чиито автомобили не са с косовска регистрация. 

 

Спорът продължава най-малко от септември миналата година. Причината - Косово иска да упражни по-голямо влияние върху етническото сръбско мнозинство, концентрирано в северната част на страната. Става дума за нова мярка, която изисква косовските сърби да пререгистрират колите си и да получат издадени от Косово регистрационни табели за автомобили и хората, влизащи в страната през Сърбия, да получават специални документи за влизане.

 

Избухнаха и протести, които блокираха пътищата в района на границата. В казуса се намесиха други страни като след среща с посланика на САЩ косовските власти отложиха изпълнението на спорните мерки с месец - до 1 септември. 

 

"Съгласно решението предупрежденията ще се издават до 21 ноември, а след тази дата, от 22 ноември до 21 януари 2023 г. включително, всички собственици на превозни средства, които влизат на територията на Република Косово с незаконни регистрационни номера, ще бъдат глобявани от косовската полиция в съответствие с действащото законодателство", се казва в изявление на косовската полиция.

 

ЕС покани сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти да дойдат спешно в Брюксел, за да разрешат конфликта, преди да е ескалирал. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3002 |20.11.2022 Никола Минчев: Опонентите на машинното гласуване трябва да докажат, че има манипулация на резултатите . 2| 3016 |13.11.2022 Румен Радев от Перник: Ще продължава издирването на детето, докато няма добър резултат . 1| 2832 |09.11.2022 БЛС излиза от преговорите с НЗОК и иска оставки . 3| 2923 |01.11.2022 Филип Попов, БСП: Не видях резултат от срещата с Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads