Реклама / Ads
4| 4571 |13.05.2010 НОВИНИ

Безработицата падна под 10%

.
Пикът на безработицата в страната е преодолян. През февруари процентът на хората без работа е бил 10.26%, а към вчерашна дата - 9.89%. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БНР.
 

Близо 8 000 по малко през този месец са безработните. Аз се надявам, че с мерките, които предприемаме, включително и допълнителните 10 млн. лв., които бяха гласувани за субсидиране на заетостта в районите с висока безработица, до края на лятото тази тенденция на спад на безработицата трябва да продължи, коментира Младенов.

Много е важно да се използват в максимална степен от бизнеса и от хората средствата по ОП „Човешки ресурси", където ще открием нови мерки, примерно за млади хора до 29 години за чиракуване в предприятията, това е за хора, които за първи път попадат на пазара на труда. Ще се използват от 350 млн. лв. за тази мярка, съобщи социалният министър.

Министърът направи коментар на трудовия пазар при огласяването на изследване на институт „Отворено общество" и Световната банка за измеренията на кризата върху домакинствата у нас. Данните сочат, че една трета от домакинствата са пряко засегнати от кризата.

Свити са семейните доходи на 30% от семействата, а 5 на сто са останалите без работа. В същото време потреблението на комунални и здравни услуги намалява.

В условията на криза за една година бедните в България се увеличават с 8%, коментира Боян Захариев от „Отворено общество".

През 2007 година говорихме за равнище на бедност около 14%, а сега равнището на бедност е почти 21 %, като при циганите достига до стойности, които са три пъти по-високи.

Като цяло е свито потреблението на различни стоки и услуги. Наблюдава се намаление на потреблението и на здравните услуги и образованието, консумацията на храна.

Стратегията за оцеляване е търсене на допълнителен доход. Всички домакинства, по принцип, по време на криза се опитват да намерят допълнителна работа, тъй като основната работа или бизнес, вече не им носи достатъчно доходи. От направено изследване се вижда, че тези, които са по образовани, а и по-богати, всъщност, успяват да намерят допълнителна работа или дейност, с която да компенсират дохода и дори да ги завишат, допълни Захариев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4785 |29.04.2010 Свободното слово изпадна в немилост . 3| 5817 |22.04.2010 Западната епархия пристана на Цариград? . 23| 4774 |18.04.2010 Станишев: Безработицата мъчи българските общини . 0| 4877 |01.04.2010 Забравено дете падна от втория етаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads