Реклама / Ads
10| 3707 |12.03.2021 НОВИНИ

Бяло, зелено и червено се появиха в клипа на Скопие за Евровизия

.
Цветовете на българското знаме, но разположени вертикално се появиха в песента, с която Република Северна Македония ще се яви на конкурса Евровизия. Последваха реакции както от Скопие, така и от София. Изпълнителят Васил Гарванлиев обаче е категоричен - някой иска да предизвика ненужен скандал.
 

Македонското знаме не фигурира в клипа към песента “Here I Stand” на Гарванлиев. Българското знаме също го няма, но в част от клипа за кратко се виждат цветовете на трибагреника на стена в Националната художествена галерия “Даут паша хамам“ в Скопие. Гарванлиев не е коментирал пред български журналисти. Отрече обаче песента му да има общо с България. 


Всичко това се случва на фона на изострен между София и Скопие конфликт, който доведе до решението на България да наложи вето върху преговорната рамка за стартиране на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС. Конфликтът продължава вече месеци наред, а двете страни използват и остра реторика. 


Според правилата на Евровизия феновете на песенния конкурс нямат право да гласуват за собствената си държава, ако се намират на нейна територия. Не е изключено това да е начин Гарванлиев да отправи послание към българите да гласуват за песента на Скопие. 


Пред “Слободен печат” Гарванлиев заяви: 


“Някой се опитва да предизвика ненужен скандал. Видеото е заснето в “Даут паша хамам”. Щастлив съм, че ми бе позволено да се снима там. В галерията има прекрасни творби. Нямахме право да правим промени. Видеото е пълно с музика и изкуство”.


“Творбата, която разбуни духовете, е дело на Жанета Вангели и е вдъхновена от Исус Христос. Българският флаг е хоризонтален. Това няма нищо общо с него. Всъщност други страни по света имат същите цветове на знамето, но никой не реагира на това", допълва още Гарванлиев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3159 |05.03.2021 Спират плановите операции в областите в червено. Пазят леглата за случаи на COVID-19 . 3| 3483 |04.03.2021 „България е там, където сте вие“: Ванкувър и Подгорица също засияха в бяло, зелено и червено . 7| 3524 |03.03.2021 Арестуваха бг - моряци в ЮАР с кокаин за 40 млн. $. Корабът боядисан в бяло, зелено, червено . 3| 4899 |03.03.2021 Зеленогорски: И през 2001 г. твърдяха, че СДС отново ще спечели изборите, но не стана така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads