Реклама / Ads
3| 4429 |08.12.2023 НОВИНИ

Биляна Гяурова: 95% от хората нямат бегла представа за това какво се прие днес

.
Източник: скрийншот
Днес парламентът прие на първо четене промените в Конституцията. Изследване на Българския институт за правни инициативи показва, че едва 5% от българите завяват, че са напълно запознати с предложенията за промени в Конституцията, а 95% имат бегла или никаква представа.
 

„Това изследване, което ние направихме повтаря едно към едно информацията от друго наше изследване от 2021 г. по повод 30 години от новата ни Конституция. То показва, че остава неясна приказката за важността на Конституцията и конституционните промени и защо точно тези промени и защо сега. 95% от хората нямат бегла представа за това какво се прие днес“, каза директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова в "Лице в лице" по bTV.

 

„Позицията на българските прокурори е, че ако промените в Конституцията бъдат приети в първоначалния вид, те по-скоро ще бъдат вредни и няма по никакъв начин да допринесат за върховенството на правото и за повишаване на чувството за справедливост. Венецианската комисия каза, че към законопроекта липсват мотиви“, каза от своя страна председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов.

 

Той подчерта, че основният фокус на тези промени е прокуратурата. „Ние изразяваме следното притеснение, не за нашите правомощия и за влияние, а изразяваме принципното си притеснение дали това ще е полезно за хората“, каза Николов.

 

„Навсякъде в цивилизования свят прокуратурата е институцията, която защитава държавата, публичния и обществения интерес. Към настоящия вид промените целят засилване на политическото влияние по отношение на прокуратурата, орязване на съществени правомощия чрез разделяне на ВСС - Висш съдебен съвет и прокурорски съвет. В прокурорския съвет съставят ще бъде с тотална доминация от квотата на парламента – от 10 члена, 6 ще са избрани от НС, само трима от професионалното съсловие.“, обясни той.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4732 |08.12.2023 Министър Цоков: Стратегическото планиране е водещ момент в работата на един образователен лидер . 2| 4096 |08.12.2023 Томислав Дончев: Това е първият парламент от три години, в който има някакво желание да се свърши нещо . 4| 4627 |08.12.2023 След подигравките: Махат арките пред “Св. Александър Невски” . 1| 8193 |08.12.2023 Културологът А. Пантелеева за ФрогНюз: Все повече се търсят и издават български автори на Панаира на книгата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads