Реклама / Ads
9| 5572 |09.08.2012 НОВИНИ

В битката с огъня влиза и армията, пламна и Атон

.
Стотици пожари горят в страната
Стотици пожари трето денонощия изпепеляват територии от България. Само през изминалата нощ пожарникари и доброволци са се справили с близо 300 пожара. Никой не знае точния брой, защото пламват гори и ниви край села и хората се втярват да гасят.
 
Според Румен Арнаудов, оперативен дежурен в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” обстановката постепенно се нормализира. Не са на това мнение обаче хората от районите на пепелищата.

Огънят в резерват „Соколна”, в близост до хижа „Соколница” все още бушува с пълна сила. Не стихват и пожарищата край Белица в Родопите и край Крумовград. Местата са труднодостъпни и техниката трудно стига до тях. Гаси се с подръчни средства -0 кирки, лопати и мотики.

Тази сутрин два вертолета на ВВС на Българската армия се включиха в гасенето. Армия не остана, поне да помагат в трудни моменти, коментират местни жители.

Над 150 души се борят с пламъците в резерват „Соколна”. В потушаването се включиха и военни от Казанлък, 50 огнеборци Централен Балкан и доброволци.

Другият голям пожар бушува в землищата на село Златолист, община Крумовград, област Кърджали. Този пожар обхваща площ от хиляда декара. Изгорели са вече десет необитаеми постройки, а зам.-кметът на общината обяви бедствено положение и евакуация за този пожар. Хора от района се спасяват, откарват на друго място деца, старци и покъщнина.

Има задържан заподозрян за пожара. Пожари горят в Дупнишко, Северна България и другаде.

Жесток пожар пламна миналата нощ и на полуостров Атон в Гърция. Огънят наближава град Уранополис – на около 120 километра от Солун. Пламъците са и недалеч от Хилендарския манастир. Монасите, включително и от българския манастир, са готови да се евакуират, ако се наложи.

Около 25 екипа от огнеборци се борят с пламъците. В операцията по потушаването на пожара участват пет самолета и два хеликоптера. Местните власти успокояват, че 20-те православни манастира на полуострова ще бъдат опазени.

Южната ни съседка продължава да се бори със силни пожари в цялата страна. Три хотела бяха евакуирани в курорта Кардамания на остров Кос в Егейско море заради пламнала гора тази сутрин. Посетителите, между които и двейсетина българи, бяха евакуирани, след като димът от близките пожари достигна хотелите и започна да тревожи гостите.

Туристите известно време изчакали на плажа, докато гръцките пожарникари се борели с огъня с помощта на два противопожарни самолета.

Силни пожари бяха регистрирани в редица области на Гърция. В Аркадия на полуостров Пелопонес огънят обхвана площ от няколко километра. Освен това горски пожари бяха регистрирани в близост до Коринт, западно от Атина.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5496 |24.07.2012 252 пожара са погасени само за денонощие, огънят край Черноморец е потушен . 91| 7096 |09.07.2012 Игнатов категоричен: Борисов влиза в учебниците от 15-ти септември . 17| 5574 |07.07.2012 Повреденият шести блок на АЕЦ-Козлодуй влиза в строя . 36| 5775 |04.07.2012 Премиерът отсече: До часове огънят на Витоша ще е само спомен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads