Реклама / Ads
1| 4559 |22.11.2009 НОВИНИ

Бюджет 2010 разрешавал на кабинета да не го спазва

.
Така смята бившият финансов министър Пл. Орешарски. Опозицията реши да бойкотира дебатите, а след това да предизвика дебат, защо нямаше дебат, отчете Волен Сидеров.
 

На първото разглеждане на бюджет 2010 и в парламетарната комисия по бюджет и финанси полемика също нямаше
, затова случилото се в пленарна зала не беше особена изненада, коментира в предаването "Неделя 150" на БНР Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ.

Опозицията се опитва да внушава, че новото управление на България налага авторитаризъм. Те решиха да бойкотират дебатите, а след това да предизвикат дебат, защо нямаше дебат, добави по темата лидерът на "Атака" Волен Сидеров, според когото опозицията не взела думата, защото не била подготвена за дебат. Това бил основният въпрос.

Приходите през миналата година може би са били по-малки, но защо са по-ниски и през следващата? Тя също ще бъде трудна като тази заради негативните ефекти на външната криза, достигнала пика си към средата на тази година, обясни ексфинансовият министър Пламен Орешарски. Данъчните приходи за 2010 г. са даже по-ниски и може би леко подценени, което може да се интерпретира като тип буфер. 7-800 млн по-малко са планирани по моему, коментира Орешарски. Ако икономиката спадне с 10-11%, това би било катастрофа, но това не вярвам да стане, добави той. Аз бих подкрепял винаги по-малки дефицити и балансираност на бюджета, но този не е балансиран, отсече бившият финансов министър, който бил притеснен, че в Закона имало текстове, отварящи дефицита и разрешаващи му да бъде такъв, какъвто реши МС. Това са текстове, които позволяват на правителството да не спазва предварително поставената цел за дефицит в бюджета. Няма ясни цели, финансово обвързани, следователно те са книжни и измислени, констатира Орешарски, според когото в бюджета имало само една антикризисна мярка - намаляване на осигурителната тежест с 2%.

Техническа грашка нарече Орешарски временното закриване на сметката на президентството от наследника му Дянков.

Г-н Орешарски използва повече интуиция, той прави допускания, свързани с хипотези, а ние сме използвали реалността, подготвяйки бюджета, контрира Главчев от ГЕРБ. Според него бюджетът е балансиран в националната му част и прозрачен по отношение на разходването на бюджетни средства и данъци. Той е реалистичен и честен, обобщи депутатът.

Орешарски не направи сериозни критики по бюджета
, прецени В. Сидеров.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4740 |21.11.2009 Скелети в гардеробите на всяко министерство посрещал бюджетът . 5| 4666 |20.11.2009 Семпъл бюджет, скрит зад ефектни фрази . 12| 4575 |17.11.2009 Бюджет 2009 - бедни, но... до средата на годината? . 28| 5026 |16.11.2009 Станишев предупреди за бедност с "Бюджет 2010"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads