Реклама / Ads
3| 3677 |25.03.2023 НОВИНИ

Бивш речописец на Путин изчезна безследно

.
Източник: личен архив
Руската полиция постави бившия речописец на президента Владимир Путин Абас Галямов в списък с издирвани заподозрени извършители на криминални престъпления, предаде Асошиейтед прес.
 

Вчера руски издания и репортер на АП откриха, че Галямов е обявен за издирване в базата данни на руското вътрешно министерство. Там е посочено, че той се издирва "по член от Наказателния кодекс", но не се споменава законът, който е обвинен, че е нарушил.

 

Миналия месец руското правосъдно министерство включи Галямов в регистъра си с чуждестранните агенти. Ведомството заяви, че той "е разпространявал сред неограничен кръг лица материали, създадени от чуждестранни агенти, изказвал се е срещу специалната военна операция в Украйна и е участвал като експерт и събеседник в информационни платформи, предоставени от чуждестранни структури".

 

Вчера Галямов заяви пред Асошиейтед прес, че е научил от медиите, че е издирван. Нито един правоохрантелен орган в Русия не се е свързал с него, затова не знае какви са обвиненията срещу него в Русия.

 

"Предполагам, че формално става дума за престъплението дискредитиране на армията", каза той в телефонно интервю. "Това се използва срещу всеки, който откаже да играе по правилата на Кремъл и се опита да прави обективен и безпристрастен анализ на случващото се."

 

Галямов пише речи за Путин между 2008 и 2012 г., когато руският лидер е министър-председател. Впоследствие Галямов става известен политически консултант и анализатор, който често е цитиран в руски и чуждестранни медии. През последните години живее в чужбина.

 

Дискредитирането на руските въоръжени сили стана престъпление по силата на нов закон, приет след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари миналата година. По него редовно се обвиняват критици на Кремъл.

 

Галямов окачестви действията срещу себе си като част от "стратегия за сплашване" на руското правителство.

 

"Това не е опит да стигнат до мен - това е невъзможно. Това е послание към останалите", каза той. "Нещо от рода на: "Не критикувай, не мисли, че независимото ти мнение за случващото се ще остане безнаказано."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 3463 |25.03.2023 Андрей Пленкович: Путин ще бъде арестуван, ако дойде в Хърватия . 5| 3622 |25.03.2023 Ердоган се чу по телефона с Путин . 43| 8188 |25.03.2023 Илиян Василев: ”Неутралитетът” на Радев - антивоеннолюбеца, който налива нашите милиарди в хазната на Путин . 11| 3894 |24.03.2023 Бившият министър на отбраната Н. Свинаров: Няма европейски механизъм за мир, за какъвто говори Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads