Реклама / Ads
6| 7219 |31.12.2021 НОВИНИ

Бивш съдия осъди ВСС за 20 000 лв.

.
Бившият заместник-председател на Военно-апелативния съд Владимир Димитров осъди Висшия съдебен съвет за близо 20 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди заради незаконно отстраняване от длъжност. Решението е на Върховния административен съд (ВАС) и е окончателно.
 

Правният сайт Lex.bg припомня историята от далечната 2014 година, когато прокуратурата започва разследване за злоупотреба със средства по европейска програма като поетапно повдига обвинения на група от хора, сред които и военни магистрати.

 

Към онзи момент Димитров е зам.-шеф на Военно-апелативния съд като на 26 юни 2014 г. ВСС го определя за и.ф. председател на съда. След тази дата обаче той на два пъти е разпитан като свидетел по въпросното дело, вследствие на което до 12 декември с.г. Димитров три пъти подава молба за освобождаване от съдебната система. Първите две оттегля, а третата е разгледана от ВСС на 17 декември. Кадровиците тогава освобождават Димитров като и.ф. шеф на съда и не приемат предложението на тогавашната Комисия по предложенията и атестирането да бъде уважена молбата му за напускане на системата. На същия ден Димитров е привлечен като обвиняем по въпросното дело.

 

На 18 декември 2014 г. ВСС го отстранява временно от длъжност до приключване на наказателното производство, а той подава поредна молба за напускане, като изтъква, че вече е лишен от право на пенсиониране, право на труд и от средства за препитание.

 

Едва на 15 януари 2015 г. ВСС освобождава Владимир Димитров от съдебната система. А той междувременно подава жалба във Върховния административен съд срещу отстраняването си от длъжност като първо тричленен, а след това и петчленен състав на ВАС отменят решението на ВСС. В началото на 2021 г. приключва и наказателното дело и всички подсъдими по него, включително и Димитров, са окончателно оправдани от съда.

 

Владимир Димитров подава иск по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общини за вреди срещу ВСС като претендира 25 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, както и 7618 лв. лихва.

 

Административен съд София-град разпитва двама свидетели, единият от които е сегашният председател на Военно-апелативния съд Румен Петков. Той разказал, че познава Владимир Димитров от 1991 г. и че е човек, който стриктно изпълнява служебните си задължения. Допълнил, че в месеците, в които първо бил свидетел, а след това обвиняем, Димитров станал затворен и не общувал с колегите си. Контактите между двамата се разредили, но когато се виждали, Димитров разказвал, че случващото се му се отразява много тежко. Споделял, че е смятал да завърши кариерата си като съдия, но бил изгонен, променило се и отношението на колегите му, които започнали да го отбягват.

 

Другият свидетел пък разказал, че Димитров е очаквал да бъде обвинен, двамата обсъждали делото и стигнали до извода, че няма как да има осъдителна присъда, но случаят го поставил в ситуация да няма право да работи, да е лишен от доходи и здравно осигуряване.

 

В крайна сметка първата инстанция приема, че Димитров е претърпял вреди, но смята иска му за завишен и му присъжда 15 000 лв., 4571 лв. лихви, и 768 лв. за адвокатско възнаграждение.

 

Висшият съдебен съвет обжалва, но върховният съд потвърждават акта на долната инстанция. Присъдени са му и допълнителни пари за адвокат.

 

Така сега ВСС ще трябва да плати на Владимир Димитров над 20 000 лв. (15 000 лв. обезщетение, 4571.20 лв. лихва и общо 1000 лв. разноски за адвокат).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3406 |28.12.2021 КПП-та на изхода на Тервел заради жестокото убийство на жена. Издирват бившия й съпруг . 22| 14409 |23.12.2021 Любен Дилов отговори на Слави Трифонов за ”бивш ми приятелю” . 22| 9837 |23.12.2021 Слави към Дилов-син: Бивш ми приятелю, пиша тези думи, защото ме е срам . 9| 16709 |22.12.2021 На косъм бившият партньор на Валери Симеонов в ПП да оглави антикорупционната комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads