Реклама / Ads
26| 39739 |24.01.2022 ИНТЕРВЮ

Бивш шеф в ДАНС пред Фрог: Калинките на “КОЙ” управляват ДАНС. Пълен хаос е. Изчерпа се търпението ни за реформи

.
Калинките на “КОЙ” управляват ДАНС. Пълен хаос е. Управляващите да си свалят костюмчетата и да направят реформите, които обещаха в правосъдната система. Изчерпа се търпението ни. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на правната дирекция в ДАНС - адвокат Ангел Риджаков. Ето какво още допълни той:
 

Адвокат Риджаков, управляващите и лично премиерът Кирил Петков обещаха две неща-промяна в правосъдната система, включая смяната на главния прокурор Иван Гешев и борба с корупцията. Защо не виждаме  реални действия в тази посока?

 

Управляващите да си свалят за малко скъпите костюмчета, които разхождат около НС и кантората ми и да погледнат негодуванието на хората, което става все по-силно. Да погледнат реакцията на съдиите, на адвокатурата. Общността на българските адвокати във Фейсбук гърми от негодувание и напрежение заради нереализираните на всички онези обещания, които даде новата власт. Съдебната реформа притеснително се бави и това е безспорен факт. Депутатът Александър Симов твърди, че Корнелия Нинова се е изказала категорично и ясно срещу Гешев. Нищо не се е изказала. Призовавам я да вземе ясно отношение първо относно Сотир Цацаров, който бе подкрепен от БСП за шеф на КПКОНПИ. Нека да вземе отношение към представителите във ВСС, за които гласуваха социалистите. Нека да ги покани за отзоваване. пък тяхната съвест ще покаже всичко. До тук не виждам Нинова да взема отношение по тези теми. В същото време “калинките стоят непокътнати. 

 

Визирате “калинките” в службите за сигурност, върху които имате поглед от първо лице, или говорите за положението в цялата държавна администрация?

 

Говоря навсякъде. Имам над 25 спечелени дела срещу ръководството на ДАНС във връзка с неправомерни действия спрямо служители. Ясно ми е какво се случва в ДАНС. На висши ръководни длъжности там е пълно с хора на модела “КОЙ”. Те стоят там и разполагат с особено чувствителна информация. Тези хора имат пряко отношение към протестите и незаконните подслушвания. Не виждам премиерът, който взе на ръчно управление службите за сигурност, да прави нещо, за да промени положението. Само мога да кажа, че негодуванието срещу нищоправенето се засилва с всеки изминал ден. 

 

Твърди се, че ДАНС е под влияние от една страна на външни служби, а от друга на политико-мафиотския модел, управлявал България през последните 12 години. Това така ли е? Какво трябва да се промени?

 

За външното влияние не мога да кажа. Има служби, с които си партнираме на базата на двустранни договорки и този процес е ясно регламентиран. Но има хора, които са се дискредитирали във времето като ръководители и протежета на бившия зам-председател Недялко Недялков, например. Тези хора се знаят от всички и те заемат възловите места в ДАНС. През последните години бяха “унищожени” много инакомислещи и кадърни началници на отдели и сектори. Заради това, че не са в “правата линия” бяха изгонени. Махаха ги с псевдо отнемане на допуск до класифицирана информация. Да му мисли премиерът и шефът на МВР как да махнат всички онези, които сега “ближат” ръцете на тези, които са ги издигали.  Те са абсолютно некомпетентни, но ще останат верни на този, който ги е “качил” на високо. Това е  незаобиколим принцип в управлението на страната.  

 

Вие продължавате да общувате с бившите си колеги от службите. Какво ви споделят?


Признават, че са изплашени. Нагнетяването на напрежението в ДАНС започна по времето, когато председател бе Цветлин Йовчев. Нещата са същите и днес. Политиците идват и си отиват със своите обещания, но на практика нищо не се променя. Първо трябва да се оправи кадровият състав, а след това да се направи анализ на структурата. Хубаво е да се видят идеите на бившия министър на МВР Веселин Вучков. Тази мегаструктура работи, но скърца. Пълен хаос е - моделът “КОЙ” уволни най-опитните, няма грам приемственост, а “калинките” поголовно ги назначават. Там има дъщери и синове на разни прокурори, верни на стария режим. Само ще дам пример Тони Балкони /бел. ред Антон Славчев, който е зам.-шеф на КПКОНПИ/ съм го изгонил от моята дирекция в ДАНС заради нелоялност. И той продължава да си седи на поста.

 

Неговата дейност трябва да бъде разследвана. Спомнете си как бе организирана акцията срещу кметицата на “Младост” с този псевдоподкуп. Там, убеден съм има псевдопровокация към подкуп, ако не и нещо по-страшно.  Именно затова нещата набират негативна енергия. Г-н Антон Кутев в тази връзка каза преди ден “Ако управляващите не махнат Гешев, Гешев ще ги махне”. Коалиционното управление изобщо не трябва да се заблуждава. Аз съм позитивно настроен към тях, но с всеки изминал ден търпението ми се изчерпва. Какво им пречеше в законопроекта за КПКОНПИ в едно изречение да сложат нещо, с което да не позволят  на Цацаров да се върне във ВКП като прокурор?  А Цацаров сега им се подиграва. Какво се мотаят? Те затъват. Културният министър се жалва, че е затънал в административно блато.  Ако продължават така да бездействат, ще ги докарат до невъзможност изобщо да си вършат работа.  Нали виждам - нито от МВР, нито от ДАНС са позитивно настроени към новите управляващи. 


Но политиците от управляващата коалиция обясняват забавянето със законови пречки.

 
Зная, чувам ги какво приказват - за два месеца КПКОНПИ, за три месеца ВСС, след пет месеца Гешев. Кого лъжат тези хора?! Виждате, че и съдиите негодуват. Виждам, че са сложили читав министър на правосъдието. За МВР смятам, че Бойко Рашков са го оградили от едни пловдивски “калинки”.  И това е, защото там един пловдивчанин от президентството продължава да кадрува. Има къде-къде по-кадърни хора от тези, които виждаме, че сега се издигат във вътрешното ведомство. Тази система е затворена и всеки се знае кой колко струва и на кого слугува. Никой не може да ни заблуди. На един министър преди много години, когато дойде от провинцията в столицата,  казаха: “Внимавай, София е подводна река с много подводни притоци. Да не се удавиш”. И той на шестия месец се удави.  Да внимават и сега да не стане така. Ама, ако  се стигне до удавяне нали знаете какво ще стане? 

 

Какво?

 

Ще хвърлят всички отговорности на Бойко Рашков. Това са очевидни неща. И този президент не гледа ли, не вижда ли?!  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 10248 |21.01.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Новина няма. Русия размаха политически пръст на България . 27| 11789 |20.01.2022 Крум Зарков пред Фрог: Когато БСП гори, не мога да гледам от прозореца . 10| 9582 |14.01.2022 Адв. Величков пред Фрог: ВСС игра толерантно, но управляващите да не се лъжат - нужна е смяна . 18| 41462 |12.01.2022 Октай пред Фрог: Всяко предложение, идващо от ДПС, да се приема като провокация и отрова. Искат да се впият във вълната на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads