Реклама / Ads
0| 3017 |17.09.2022 НОВИНИ

Бивш шеф на ВМЗ Сопот, назначен от Нинова, живял в къща за 4500 лв. на месец за сметка на компанията

.
Иван Иванов
Бившият изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов е живял в къща в Хисаря за 4500 лева на месец за сметка на държавния завод. Това обявиха от Държавната консолидационна компания със съобщение до медиите.
 

Бившият изпълнителен директор на „Вазовски машиностроителни заводи“ Иван Иванов е живял в къща в Хисаря срещу месечен наем от 4500 лв. за сметка на държавното предприятие. Договорът за наем е сключен по негово разпореждане и с изисквания за локацията и условията на недвижимия имот. Това показа проверка за състоянието на завода, извършена от новото ръководство.

 

До сега представителите на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, са използвали апартамент в центъра на Карлово, който е нает от предприятието срещу месечен наем от 250 лева. При встъпването си в длъжност, въпреки че апартаментът е бил свободен, Иван Иванов наема за сметка на ВМЗ самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. м. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв.м.

 

Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по- близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева.

 

В периода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор Иван Иванов е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот, за да го вземе от София. Същият курс се е повтарял и всеки следобед, след края на работното време. Осреднено всеки ден служебен автомобил е изминавал над 500 км изцяло за сметка на завода, за да транспортира изпълнителния директор Иван Иванов до работното му място.

 

В резултат на проверката стават ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват значително бюджета на ВМЗ. Предишното ръководство е назначавало хора с клауза в договора за обезщетение от 6 заплати, при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов започва да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв.

 

Иван Иванов беше назначен за шеф на ВМЗ Сопот в началото на юни, по времето на управлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, когато бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Кирил Петков.  Той се задържа на поста едва около два месеца и беше сменен от новото ръководство на ДКК заради допуснати нарушения. Това стана по времето на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който пък бе уволнен от Нинова, като председател на Съвета на директорите на ВМЗ заради лоши резултати на предприятието. Оттогава двете страни непрекъснато се замерват с обвинения в злоупотреби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 21275 |16.09.2022 Бившият военен министър В. Шаламанов: Вероятността Путин да спечели войната е нулева, а да капитулира - под 10% . 1| 2775 |16.09.2022 Делото срещу бившия екоминистър Нено Димов е в Софийския градски съд . 1| 4454 |15.09.2022 Бившият зам.-министър Христанов в автомобила на НСО, който нагло засече коли в Кресненското дефиле . 0| 3227 |14.09.2022 Кола на НСО „притиска“ други автомобили в Кресненското дефиле, назначена е проверка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads