Реклама / Ads
12| 4563 |19.07.2020 НОВИНИ

Благовест Пунев: Прокуратурата трябва да се реформира институционално

.
Благовест Пунев
Прокуратурата трябва да се реформира институционално. Тогава нещата ще си дойдат на мястото си. Така няма да съществуват подозренията, че се използва за политически цели и че има търговия с влияние между прокуратурата и политическата власт и обратно.
 

Това подчерта пред БНР Благовест Пунев, бивш конституционен съдия, бил е съдия във Върховния съд, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд, бивш член на ВСС.

 

По думите му Прокуратурата е структурно изградена пирамидално като строго йерархическа система. На върха е главният прокурор, който съсредоточава големи правомощия.

 

„По повод искането на главния прокурор за тълкуване от Конституционния съд за имунитета на президента, мнението на четирима от конституционните съдии е, че то е недопустимо, тъй като съдържанието на текста е ясно, а и прокуратурата няма отношение по процедурата за импийчмънт. Главният прокурор може да участва, ако се прекратят правомощията на президента и има данни за извършено престъпление.", допълни Пунев.

 

"Във връзка с разследването на главния прокурор, това не може да стане, защото прокуратурата притежава монопола върху разследването и обвинението. А като на върха на тази пирамида е главният прокурор, който нарежда извършването на разследването и привличането към наказателна отговорност, това е невъзможно“, каза още бившият член на ВСС.

 

Благовест Пунев поясни, че заради решение на Конституционния съд от 2003 година процедурата по промяна на Конституцията е изключително трудна.

„Велико Народно събрание е трудно реализируемо. От 2 до 5 месеца е периодът за обсъждане на решение за въпросите, които ще бъдат предмет на неговата дейност. С 2/3 мнозинство от действащото трябва да реши насрочване на избори за ВНС, което се насрочва от президента“, поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 36218 |17.07.2020 Прокуратурата чевръста-праща на съд проф. Асена Стоименова . 18| 8098 |17.07.2020 Минчо Спасов: Смяната в прокуратурата е много по-наложителна от тази в правителството . 4| 6590 |15.07.2020 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: На живо от площад ”Независимост” и готви ли прокуратурата нови репресии . 10| 6878 |15.07.2020 Бойко Рашков: Прокуратурата само по закон е независима, но фактически е преминала към изпълнителната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads