Реклама / Ads
0| 2206 |21.08.2024 НОВИНИ

Блинкен напуска Близкия изток. Прекратяването на огъня в Газа е трудно постижимо

.
Антъни Блинкен Източник: БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че „времето е от съществено значение“ за постигане на прекратяване на огъня в Ивицата Газа, докато приключва обиколката си в Близкия изток, където споразумението между Израел и Хамас все още не е постигнато.
 

Сделката „трябва да бъде постигната и то в близките дни“, каза Блинкен пред репортери в Доха преди да отпътува за Вашингтон, като повтори призива си към Хамас да приеме „мостово предложение“ за сделка, което според него Израел е приел, и поиска двете страни да работят за нейното финализиране, предаде The Guardian, цитирайки Associated Press и Agence France-Presse.





Блинкен и посредниците от Египет и Катар възлагат надежди на мостовото предложение, което има за цел да намали различията между двете страни в 10-месечната война, след като миналата седмица преговорите спряха без пробив. САЩ очакват преговорите за прекратяване на огъня да продължат тази седмица.

 

Хамас не участва пряко в тези преговори и заяви, че последното представено предложение се доближава твърде много до исканията на Израел.

 

Във вторник обаче бойната групировка заяви, че коментарите на американския президент Джо Байдън, че се оттеглят от споразумение с Израел, са „подвеждащи“.

 

Планът включва първоначално шестседмично прекратяване на огъня, по време на което ограничен брой жени, възрастни и болни израелски заложници ще бъдат освободени в замяна на палестинци, държани в израелски затвори. То ще може да бъде удължено за неопределено време, докато преговарящите уредят втория етап, при който ще бъдат върнати войниците и телата, израелските войски ще започнат да се изтеглят от Газа, а на разселените палестински цивилни ще бъде позволено да се завърнат по домовете си в северната част на ивицата.

 

Една от основните пречки за постигане на споразумение е дългогодишното искане на Хамас за „пълно“ изтегляне на израелските войски от всички части на Газа, което според съобщенията Израел е отхвърлил.

 

В Катар Блинкен беше попитан за условията за изтегляне на израелските войски в рамките на прекратяването на огъня и за доклад в американското издание Axios, в който Нетаняху е цитиран да казва, че може да е убедил Блинкен, че Израел трябва да запази войските си в коридора „Филаделфия“ - стратегическа ивица на границата между Газа и Египет.





„Съединените щати не приемат никаква дългосрочна окупация на Газа от Израел“, каза Блинкен. „По-конкретно, споразумението е много ясно относно графика и местата на изтегляне на [Израелските отбранителни сили] от Газа и Израел се съгласи с това. Така че това е всичко, което знам. Това е, за което съм много ясен.“

 

Във вторник Нетаняху се срещна със семействата на загиналите войници и заложници в Газа. Някои от роднините разказаха пред израелските медии, че Нетаняху им е казал, че Израел няма да изостави двата стратегически коридора в Газа - Филаделфийския и Нецаримския. Кабинетът на Нетаняху не коментира техния разказ.

 

Говорител на Белия дом отхвърли като „напълно невярна“ информацията, че Нетаняху е казал на Блинкен, че Израел никога няма да напусне коридорите Филаделфия и Нецарим. Такива изявления „не са конструктивни за постигане на споразумение за прекратяване на огъня“, заяви официалният представител.

 

По-рано във вторник Блинкен отлетя от Израел за Египет за разговори с президента Абдел Фатах ас Сиси, който му казал, че „е дошло времето да се сложи край на продължаващата война“, според официално египетско изявление.

 

Египет и Катар работят заедно със САЩ за постигане на примирие, което според дипломатите би помогнало да се предотврати по-широка криза, която може да привлече Иран и Хизбула в Ливан.

 

Опасенията от ескалация на ситуацията в региона се увеличиха, след като Хизбула и Иран обещаха да отговорят, след като миналия месец при нападение, за което бе обвинен Израел, в Техеран бе убит политическият лидер на Хамас Исмаил Хания, малко след като при израелски удар в Бейрут бе убит високопоставен командир на Хизбула.





Във вторник в Газа най-малко 10 души бяха убити при израелски въздушен удар по училище, в което са настанени разселени семейства, западно от град Газа, съобщиха органите за гражданска защита на територията. Израел заяви, че училището е било използвано като база на Хамас.

 

На друго място Израел откри телата на шестима заложници, които бяха заловени по време на нападението на Хамас на 7 октомври. При нощна операция в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа бяха открити телата на Ягев Бухщаб, Александър Данциг, Авраам Мундер, Йорам Мецгер, Надав Поппулуел и Хаим Пери - цивилни граждани, отвлечени от домовете им в кибуци, разположени в непосредствена близост до преградната стена на Израел с Ивицата Газа, съобщиха във вторник Израелските сили за отбрана (IDF).

 

Военните не дават подробности за това как и кога са загинали мъжете. През последните няколко месеца семействата и на шестимата обявиха, че мъжете са били убити, след като са били информирани за резултатите от разузнаването на ЦАХАЛ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2227 |21.08.2024 Обама за Тръмп: Един 78-годишен милиардер, който не е спрял да хленчи . 0| 2475 |21.08.2024 Колко закона прие 50-ото Народно събрание? . 1| 2215 |21.08.2024 И подуправителят на БНБ изключи опцията да бъде служебен министър-председател . 1| 2365 |21.08.2024 Комисия Фон дер Лайен 2: Имената, които знаем досега. България още няма кандидат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads