Реклама / Ads
52| 5707 |23.08.2012 НОВИНИ

Близките на арестуваните моряци се обидиха на Борисов

.
Бойко Борисов сесрещна с роднините вчера Източник: Министерски съвет
След проведената среща с премиера Бойко Борисов, семействата на моряците от задържания в Кралство Испания кораб „Св. Николай" заявяват, че по тяхно мнение от българска страна не е извършвано разследване.
 
Те искат среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, на която той да ги запознае с информацията от испанските служби. Това се казва в съобщение на семействата, разпространено до медиите от Maritime.bg - специализиран морски портал за български и световни новини за морски бизнес, корабоплаване, корабостроене.

Съобщението на семействата е по повод вчерашната среща с премиера Борисов и други изявление няма да бъдат правени до завръщане на министър Цветан Цветанов от Испания, категорични са те.

Афишираните твърдения, че кораб „Св. Николай" е бил наблюдаван от 8 месеца, според семействата на моряците, са несъстоятелни. Това е така, тъй като още вчера на срещата министър-председателят Бойко Борисов е обявил за виновни техните близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна.

Роднините недоумяват защо е допуснато и наличието на камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера, които извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни. Все пак роднините благодарят за проведената среща, но са на мнение, че коментарите на премиера Борисов и министъра на МВР Цветанов са твърде прибързани.

Не е ясно на каква почва лежат те, тъй като е било видно, че двамата държавни мъже изобщо не са наясно с корабната служба.

Премиерът заявил, че „когато моряците са разбрали е имало как да сигнализират", което практически е невъзможно, без да се установят всички положения за това, което се е случвало на борда.

Борисов дори предложил „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност", което също е несъстоятелно, а и юридически е невъзможно.

Семействата все пак се надяват след като министър Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването да промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в Република България. Те искат и среща с него, на която той да ги запознае лично с информацията от испанските служби.

Според информацията, която бе разпространена от испанските медии, корабът е задържан на около 40 км от бреговете на Испания, т.е. извън териториалното море на кралството. Това предполага, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална. Точно това очакват и близките на задържаните 21 моряци. Семействата са били уверени от МВнР, че близките им са в добро състояние. Никаква друга информация, на срещата, не е била предоставена.

"Очакваме премиерът Борисов да не се „сърди" на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика", казаха близките. И допълват: „Надяваме се ние да не се „разсърдим", когато всички положения излязат на светло и се установи невинността на нашите близки, защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията „невинен до доказване на противното" в европейската Република България - липсва".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5678 |20.08.2012 Роднини на задържаните моряци: Бойко, помагай! . 25| 6153 |16.08.2012 Борисов: Нямаше как да кажем на моряците: Бягайте от кораба, защото ще го хванем . 82| 6974 |18.07.2012 Арестуваните бопаджии изнудвали бизнесдама . 33| 5645 |13.07.2012 България без кредити от чужбина в близките години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads