Реклама / Ads
0| 4280 |24.06.2019 НОВИНИ

Близо 5 милиона са гласували Екрем Имамоглу да е кмет на Истанбул

.
Истанбул
Кандидатът на опозицията в Турция Екрем Имамоглу печели повторните избори за кмет на Истанбул, сочат неофициалните данни от проведеното вчера гласуване. Президентът Реджеб Ердоган отправи поздравления към Имамоглу и изрази надежда резултатите да са от полза за всички.
 

Ердоган отрави своето послание в социалните мрежи, като наруши традицията от 25 години насам да произнася публична реч след спечелване на вот от партията му, съобщава БНР.


Десетки хиляди жители на Истанбул празнуваха по улиците на града резултатите от местните избори, в които спечели опозиционният кандидат Екрем Имамоглу. Това беше второ гласуване в Истанбул през последните 3 месеца, след като резултатите от вота през март бяха анулирани след оспорване на резултатите от управляващата партия на президента Ердоган.

 

Според неокончателните данни той получава над 54% от гласовете или доверието на 4,7 млн. души. За съперника му Бинали Йълдъръм са гласували около 3,9 млн. избиратели или 45 на сто от взелите участие във вота. При обработени 100% от протоколите разликата между двамата конкуренти е 806 782 гласа в полза на кандидата на опозицията, съобщава агенция АНКА.

 

Останалите кандидати общо печелят по-малко от 1% от гласовете. Недждет Гьокчънар от Партията на щастието печели 0.55% (47 540 гласа), Мустафа Илкер Юджел от партията „Ватан“ – 0.17% (15 170 гласа), а 17 независими кандидати си разделят общо 0.16% от вота (13 859 гласа). Избирателната активност в мегаполиса е 84,42% - от 10 570 022 избиратели са гласували общо 8 868 664 души. Невалидните бюлетини са 172 112.

 

Бинали Йълдъръм поздрави съперника си за победата.Според Екрем Имамоглу с изборите е отворена нова страница, започва период на братство и любов и се слагат край на разхищенията, арогантността и изключването.

 

Имамоглу поиска възможно най-скоро среща с президента Реджеб Ердоган и се обърна към него с думите:

„Уважаеми господин президент, важността да се работи в хармония и сътрудничество между централната и местната власт по спешни въпроси на Истанбул като подготовката за земетресения, по-бързия строеж на метрото и бежанските въпроси“.

 

По-късно Имамоглу се отправи към квартал „Бейликдюзю“, на който беше кмет и произнесе реч пред няколко хиляди свои симпатизанти. Той акцентира, че иска приобщаване, а не разделяне и обеща, че заедно с хората ще се изгради демокрация, справедливост и бъдеще. На трибуната до него освен официалните лица беше и момчето, което първо произнесе фразата „Батко Екрем, всичко ще бъде наред!“, която бързо спечели популярност и се превърна в слоган на кампанията на Имамоглу.

„Написахме демократична легенда“, обяви лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу пред няколко хиляди поддръжници на партията в Анкара. Според него всичко е започнало с Марша за справедливост през лятото на 2017 г. и с искането на хората за справедливост, свобода и права.

 

В пост в „Туитър“ турският държавен глава написа, че поздравява спечелилия изборите според неокончателните резултати Имамоглу.

 

"Това общество ще бъде наградено със свобода. Това общество също така ще поправи несправедливостите. Вярвам в нашите хора. Мисля и че хората имат вяра в демокрацията. Благодаря на президента Ердоган и моя опонент Йълдъръм, които ме поздравиха за победата", каза Екрем Имамоглу.

 

Председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен коментира, че окончателните данни ще бъдат качени на сайта на съвета до сутринта и мандат на новоизбрания кмет ще бъде връчен веднага щом изтече законовият срок за подаване на жалби за отминалите избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4620 |21.06.2019 Продадоха китари на Дейвид Гилмор за 21,5 милиона долара . 2| 4075 |21.06.2019 Евгени Крусев на съд за ощетяване на софиянци с близо 1 млн. лева . 4| 4163 |20.06.2019 Тренд: Ниско доверие в институциите, над 35% не биха гласували, 29% са за предсрочни избори . 1| 3499 |19.06.2019 Над 70 милиона бежанци са разселени през 2018 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads