Реклама / Ads
1| 4160 |20.03.2020 НОВИНИ

БНБ пусна в обръщение новата двайсетолевка

.
Източник: БГНЕС
БНБ пусна в обращение новата банкнота от 20 лева. Тя е третата от серията за 2020 г.
 

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи.

 

Новата двайсетолевка се отличава с няколко характеристики. Тя има допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата. Освен това притежава и холограмна лента с оптични ефекти, цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов и стилизирано изображение на орден "За храброст".

 

Една от новите характеристики е и осигурителната нишка - вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

 

Банкнотата притежава и воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

 

Банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисии 1999 г., 2007 г., както и възпоменателната банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., остават в обращение заедно с новите двайсетолевки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4579 |18.03.2020 На 83 години ни напусна поетът Петър Василев . 11| 4722 |06.03.2020 Медицинските сестри прекратиха блокадата, напуснаха парламента . 4| 4598 |04.03.2020 Спецсъдът пусна сина на Божков срещу 1 млн. лева парична гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads