Реклама / Ads
65| 8557 |17.07.2011 НОВИНИ

БНР нападна открито властта, играе с РЗС, ДПС и БСП

.
Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС, ясно обясни, че е имало сигнали и всички основания за проверка на подписката на РЗС за смяна на Конституцията.
 
Той нарече абсурдни твърденията на Атанас Семов от РЗС и кандидат за президент, че в потайни доби агенти прескачали огради и тропали по вратите на хората да ги притискат да казват, че не са се подписали. И Семов, и водещата Лили Маринкова упорито искаха да внушат, че ДАНС са манипулирали данните. Всъщност още преди няколко месеца беше ясно, че партията на Яне Янев е фалшифицирала много от подписите, регионални лидери на РЗС признаха, че са натискани от ръководството в София да фалшифицират хиляди подписи срещу определени суми. Семов стигна дотам, че цитира признание на Йовчев отпреди месеци, че агенти на ДАНС наистина били обикаляли къщите и звънели по вратите. Йовчев категорично отхвърли спекулацията и настоя Семов да изслуша записите, за които говори и да не разпространява откровени лъжи.

Водещата Маринкова подкрепи мощно Семов като попита дали пък някои кръгове не се опитват да компрометират подобни граждански инициативи и по този начин да разколебаят доверието в малките партии. Семов обаче не схвана подложеното рамо и продължи да рецитира откъси от предизборната си програма за смяна на цялата политическа система, за смяна на Конституцията и пр.

Дясната ръка на Яне Янев - Семов толкова се опияни от собствените си думи, че изведнъж започна да предлага френския президентски модел на управление като подходящ за България. Това предизвика дори силно настроеният срещу ГЕРБ Румен Петков от БСП да иронизира идеята и да обяви нападките срещу Конституцията за „чист популизъм”.

Технически смущения прекъснаха опита на Цветлин Йовчев, който в момента е съветник в Министерски съвет, да обясни за какво става дума. В крайна сметка той успя да вземе думата и разказа, че новата власт е заварила МВР и ДАНС в много лошо състояние през 2009 г. То се изразявало в конфликти между кръгове, липса на комуникация, самовластие, злоупотреби и прекъснати връзки с партньорските служби в НАТО и ЕС. Имаше корупция по високите етажи на властта по онова време и това отблъскваше инвеститорите, категоричен бе Йовчев. Бих спорил с всеки, който твърди, че новото правителство е могло да започне с кардинални реформи и промени. Направи се вътрешен план да се тръгне в няколко посоки, на първо място да се стабилизира системата и да се прекъсне процеса на корупция. През първите две години този първи етап бе изпълнен. И по отношение на ограничаване на контрабандата, повиши се два пъти ефективността на действията на ДАНС. Това е само началото, ясен бе Йовчев. Министър-председателят е запознат и одобри промяна на системата за управление на националната сигурност и тя да бъде нормативно регламентирана. До края на мандата това ще се случи, обобщи Йовчев.

Румен Петков веднага го репликира. Той заяви, че сега напрежението в МВР било много по-голямо, то било направо в бедствено положение, каквото не е имало 130 години. Сигурността на гражданите била поставена под заплаха. Петков се похвали, че по негово време правил такива акции, каквито Цветанов не бил сънувал и даде пример със заловени контрабандни цигари в Бургас.

По време на цялото предаване „Неделя 150” Маринкова питаше настойчиво всички гости да коментират евентуалното отнемане на лиценза на ЛУКойл. Повод за засиления интерес е изявление на шефа на митниците Ваньо Танов, че се проверява рафинерията. Румен Петков обаче я разочарова като заяви, че не може да коментира подобни неща. По негово време били правени много проверки, но те не открили нищо нередно в ЛУКойл.

Водещата попита дали знае, че в рафинерията имало служители на руските тайни служби – ФСБ. Той отвърна, че няма понятие за подобно нещо. Петков обаче не пропусна шанса да нападне за пореден път Ваньо Танов и го определи като човек, който обичал да послъгва.

Номинираният за вице на Меглена Кумена, икономистът Любомир Христов също отказа да навлезе в полемика за ЛУКойл, като обясни, че няма никакви данни и не е редно да коментира.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 9948 |09.07.2011 Кирил Вълчев нападна Цветан Цветанов по „Дарик” . 61| 6540 |20.04.2011 Първанов нападна Уорлик във Фейсбук . 26| 5513 |17.04.2011 Доган бил топпопадение на ДС; играел двойна роля . 11| 5085 |18.03.2011 М. Герджиков: “Умирай трудно” не ми се играе за 4-и път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads