Реклама / Ads
61| 6542 |20.04.2011 НОВИНИ

Първанов нападна Уорлик във Фейсбук

.
Дискусията между президента Георги Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов за отбранителната политика стана повод за коментара на американския посланик у нас Джеймс Уорлик. В свое изказване той заяви, че този спор малко прилича на фарс, което очевидно не се хареса на държавния глава.
 

Отговорът на президента, оповестен чрез страницата му във Фейсбук, не закъсня. "От времето на генерал Каулбарс, извънреден пратеник на руския император, никой чужденец не се е държал така, като генерал-губернатор. Ако има нещо, което е фарсово, това е поведението на Уорлик", контрира изявлението на американския дипломат Георги Първанов.

Искрите, които прехвърчат между президента Първанов и Уорлик, трудно могат да бъдат угасени, дори и след като стана ясно, че поради лошото озвучаване при изкаването на дипломата не са били чути правилно думите му. Той коментира дискусията между държавния глава и министъра не като фарс, а като неуместна. (Уорлик е използвал думите „false discussion", явно чути от преводача като „farce" и съответно преведени като фарс - бел. ред.).

Има интересно разногласие. Не, нека да го наречем дискусия между президента Първанов и министъра на отбраната Ангелов относно българската военна стратегия. Интересна, защото е обвързана пряко с темата, която обсъждаме днес - сътрудничеството между САЩ и Европейския съюз при опазването на мира, заяви посланикът на конференция, организирана от Атлантическия клуб.

Според него Първанов извежда като приоритет вътрешната сигурност на страната, а министърът разглежда възможностите на България за модернизиране на силите си и участие в мисии заедно с партньорите й.

Не става въпрос само за вътрешната сигурност и възможностите на България да участва в мисии зад граница, а все повече става дума за опазване на глобалния мир, отбеляза дипломатът. В тази връзка американският посланик изтъква, че България вече играе роля на мироопазваща сила и има редица мисии, за които страната е допринесла. Сред тях той посочва мисиите на страната ни в Чад, Етиопия и Еритрея, Камбоджа, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, операция „Атланта" в Сомалия.

По думите на дипломата от САЩ дискусията между двамата български политици е неуместна.

Неуспорим факт е, че през последната година военният министър и президентът са в непрекъсната разправия – от кадрови въпроси до визията им за въоръжените сили. Двамата често си разменят открити писма и реплики по медиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5261 |20.04.2011 Антимафия взе на мушка ловните трофеи на Първанов . 83| 5494 |17.04.2011 М. Кунева: Не съм кандидатура нито на Станишев, нито на Първанов . 28| 5350 |17.04.2011 Кр. Премянов: Ще критикувам Първанов след изборите . 33| 4915 |17.04.2011 Д. Вълчев: Кунева е по-добър кандидат от Г. Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads