Реклама / Ads
27| 5250 |20.04.2011 НОВИНИ

Антимафия взе на мушка ловните трофеи на Първанов

.
Парламентарната комисия по корупция ще проверява ловните трофеи на президента Георги Първанов. Проверката е предизвикана по сигнал на Стефан Аврамов, който иска да знае кой финансира скъпото хоби на президента, съобщи шефът на комисията Валентин Николов.
 

В писмо до парламентарната комисия Аврамов настоява да се проучи кой дава парите за скъпото ловно хоби на президента, каква е пазарната стойност на трофеите и има ли издадени фактури за тях.

В комисията за първи път постъпва писмо с подобно съдържание и искане, свързано с държавния глава, казва Николов.

"Президентът е сред лицата, които влизат в обхвата на правомощията на нашата комисия", уточни той и поясни каква е процедурата.

Комисията "Антимафия" ще изготви доклад и ще го изпрати до кометентните органи. "Може да се поканят едната или двете страни по случая на разговор в комисията, или да се поиска писмено обяснение", каза още депутатът от "Атака".

В медийното пространство отдавна се носят слухове за хобито на президента, според които Първанов имал трофеи от архар, благороден елен, диво прасе, дива коза, вълк и куп глухари.

В сигнала си Аврамов пише, че ловът е скъпо хоби - отстрелът на архар започвал от 20 хил. долара, за глухар – 1950 лева, а за вълк – 600 евро. Отстрелът на дива коза струва 5 хил. лева, а на благороден елен – десетки хиляди левове.

Според подателя на писмото президентът не може да си позволи ловно оръжие за 50 000 лева. Той настоява да се разследва и как точно Георги Първанов е ловувал архар в Узбекистан.

Николов все още не се е запознал в детайли с писмото на Аврамов и затова не каза дали към него има и някакви доказателствени материали.

На въпрос кой е Стефан Аврамов Николов отговаря, че не знаят кой е подателят на сигнала.

Това е работа на експертите. Принципно имаме такова решение - да се проверява кой подава даден сигнал - има ли такъв човек, или няма, за да няма злоупотреби. Не съм питал експертите дали вече са го проверили", обясни той.

Комисията ще заседава по сигнала на Аврамов след края на Великденските празници. "Вече съм разпоредил на експертите да преценят има ли конфликт интереси или не. Изисква се време от поне две седмици, за да се огледат нещата и да се направят проверки. Тогава ще съобщим решението си и дали се образува преписка или не", казва депутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 4814 |01.12.2010 Царските имоти пак на мушка . 12| 5134 |20.11.2010 "Антимафия" привика Кушлев . 11| 5114 |11.11.2010 Е. Йорданов: Първанов да си гледа ловните пушки . 20| 6784 |30.09.2010 13 министри взети на мушка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads