Реклама / Ads
1| 3003 |10.02.2023 НОВИНИ

Богдан Кирилов коментира, че липсата на лекарства за диабетици е поради производствено забавяне

.
Богдан Кирилов
“През м. януари бяха доставени близо 200 000 опаковки антибиотици от групите пеницилини, цефалоспорини и хинолони. При тях се наблюдаваше затруднения в доставките”. Toва заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в предаването “Тази сутрин” по БиТиВи.
 

Богдан Кирилов посочи по БиТиВи, че всеки месец се извършват проверки - през м. декември и м. януари Агенцията е извършила инспекции на 60 търговци на едро и дребно. В хода на тях е било установено, че има нарушения при петима търговци на едро, свързани с неподаване на данни в електронната система. В момента се връчват актовете, а санкциите, които се предвиждат са между 15 и 30 хиляди лв. Кирилов подчерта, че проблемът с недостига на лекарства е в целия Европейския съюз, а причините за това са повишеното потребление и производствени нарушения.

 

Богдан Кирилов коментира и липсващото лекарство за диабетици “Оземпик”: “За конкретния продукт има производствено забавяне. Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата бяхме уведомени през м. декември. Те ни информираха, че доставката за декември и януари ще бъде отложена за февруари, а в последствие ни казаха, че се отменя за март. Беше намерено решение за преразпределяне на количества от словенския пазар. 9 600 опаковки вече са доставени и вече се разпределят от търговците.”

 

Кирилов добави, че от съобщение качено на сайта на Агенцията по лекарствата се вижда, че се задава дефицит и на инсулин за няколко месеца. Той подчерта, че има указание тези продукти да не се назначават на нови пациенти, а за тези пациенти, които вече са на тази терапия има указание как да се замести това лекарство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2961 |11.01.2023 Честваме Св. Теодосий, черпят Теодосий, Богомил, Богдан . 3| 3039 |10.01.2023 Лъчезар Богданов: Все по-голяма част от бизнеса у нас е на печалба . 7| 3001 |22.11.2022 Пловдивският митрополит дарява дърва за селата Каравелово, Богдан и Слатина. Колата му още се движи със синя лапма . 0| 2751 |02.10.2022 Почти няма гласуващи в наводнените карловски села Каравелово, Богдан и Слатина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads