Реклама / Ads
6| 4387 |02.01.2020 НОВИНИ

Богдан Милчев: Пътната маркировка в страната е пълна катастрофа

.
Богдан Милчев
Пътната маркировка в страната е пълна катастрофа, 90% не отговаря на нормативните изисквания. Тя дезориентира и уморява шофьорите.
 

Така Богдан Милчев от Института за пътна безопасност подчерта по БНР една от съществените причини за инцидентите в страната. Според него въпреки усилията, които се полагат, черната статистика продължава и е необходима цялостна промяна на подхода:

 

„Всеки ден усилията ни са насочени към това да променяме българския шофьор. Това е грешен подход, защото всеки един от нас, когато излезе на пътя, дава всичко най-добро от себе си, за да не загине или да не убие някого. Въпреки това се допускат грешки, в голямата си част – фатални. Затова от Института ще настояваме през 2020 година да се преобърне подходът за контрол по пътищата и да се стартира с нещо рационално - като освежаване на пътната маркировка“.

 

По думите на Милчев „лошата маркировка създава усещането, че си в пустиня“:

„Когато се движиш в пустиня, правила няма. Тоест, ние се движим по пътища, по които усещането ни е, че няма организация на движението, няма правила, няма контрол. Затова ние нарушаваме и по-често правим грешки… Ако до март маркираме всички пътища първи и втори клас с маркировка, която отговаря на нормативните изисквания, гарантирам, че между 30 и 50 жертви по-малко ще имаме в сравнение с предходната година“.

 

Според експерта другият голям проблем е липсата на експертиза в държавните институции: „България е единствена в Европейския съюз, в която МВР излиза и се хвали колко много нарушители са хванали. Тази статистика е нужна само за експертите... Нашата гордост трябва да е – колкото по-малко нарушители хващаме, толкова по-добре“.

 

Богдан Милчев коментира и системата „бонус-малус“. Той я нарече „още един инструмент за коригиране на поведението на водача на пътя“:

„Тази система ще определи кой от нас колко е рисков. Колкото си по-рисков на пътя, толкова повече трябва да плащаш за този риск. Това е съвсем справедливо и голяма възможност да коригираш своя риск… Тази система е абсолютно неутрална“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4640 |31.10.2019 Лъчезар Богданов: Най-важното е бюджетът да удържи на евентуален външен шок . 6| 6491 |19.10.2019 Николай Милчев: Хартиеният октопод разперва над учениците стотиците си пипала. Бодигардът е божество, а не Кирил и Методий . 3| 4464 |10.10.2019 Брюксел критикува България за нарушения в околната среда, морското оборудване и пътната инфраструктура . 4| 4876 |05.10.2019 Богдан Милчев: Докладът за пътната безопасност е опасен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads