Реклама / Ads
14| 7704 |30.09.2012 НОВИНИ

Богомил Манчев: "Куантум груп" не е на Сорос

.
Въпреки небивалия обществен интерес и медиен натиск, за пореден път собственикът на „Риск инженеринг” отказа да разкрие кои са фирмите зад консултирания от него американски консорциум.
 

Единствено е сигурно, че с едно изключение, това са американски публични компании; в групата попада и фирма от Западна Европа. Това стана ясно от разговора на Богомил Манчев, консултантът на тайнствения „Глобъл пауър консорциум” в „Опасно близо” с Диана Найденова.

Фондът „Куантум груп”, за чието участие вече се знае, няма нищо общо с този на Джордж Сорос, въпреки съвпадението в имената, категоричен беше консултантът. Също толкова твърдо Манчев отказа да назове останалите фирми, като се ограничи с вече познатото – това са публични американски компании.

По-рано той каза, че освен „Куантум”, в състава на консорциума влизат още два стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор, разбира се и неназованата западноевропейска фирма.
Имената им можем да очакваме след подписването на меморандум за реализация на проекта, заяви Богомил Манчев.

Тази седмицата от опозицията изразиха съмнения относно компаниите, които стоят зад новопоявилия се инвеститор и дали той наистина е американски. Икономическият министър Делян Добрев дори изпрати писмо до Вашингтон със запитване относно „Глобъ лпауър консорциум”. До момента обаче официален отговор няма, нито от енергийното министерство на САЩ, нито от американското посолство в София.

Богомил Манчев коментира и съобщенията, че Арун Савкур, един от чужденците, които се свързват с новия интерес към „съживяване” на „Белене”, е манипулирал борсова информация, за което е глобен в Италия. Според собственика на „Риск инженеринг” „всеки трябва да си внимава със сделките”. Манчев заяви, че Бил Гейтс и Уорън Бъфет също са глобявани, но нямало проблем да работим с тях.

Оценката за цялостната цена на проекта за ядрена централа на площадката в Белене е 8 млрд. евро, смята Богомил Манчев, консултант на „Глобъл пауър консорциум”, който прояви интерес към изграждане на АЕЦ „Белене” като частен проект.

По думите на бизнесмена, собственик на „Риск инженеринг”, тази сума „включва всичко” – изкупуване на съществуващото към момента оборудване, прилежащата инфраструктура, включително за разпределителната уредба за двата реактора. Манчев припомни, че реакторът ще остане руски, а цялата останала част ще бъде сменена, след като американският консорциум закупи проекта. Това означава, че автоматиката на бъдещия реактор няма да е руска, стана ясно от думите на Манчев.

Вчера се разбра, че Националната електрическа компания търси оценител за активите и пасивите на замразения ядрен проект, който може да бъде рестартиран. Процедурата за неговия избор е обявена от Агенцията по обществени поръчки, като подборът ще стане на базата на най-ниската предложена цена.

Обособените активи и пасиви се намират в София и на площадката на АЕЦ „Белене”, отбелязват от НЕК. Активите включват земи, сгради, машини, оборудване, транспортни средства, жп гара и локомотивно депо, а така също всички съоръжения на площадката на несъстоялата се централа. Към пасивите на проекта са отнесени всички вземания към НЕК по консултантски услуги, по строежа и по кредитите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 9272 |19.06.2012 Уволнили Богомил Бонев, за да получи Ал. Петров застрахователен лиценз . 16| 5525 |13.03.2011 Б. Манчев: Извличаме урок за ядрената енергетика изобщо . 17| 6706 |25.04.2008 Станишев, Доган и царя се събират в хотел на Богомил Бонев . 12| 5124 |05.09.2007 Богомил Бонев знае за агент от ДСБ, за когото документите са унищожени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads