Реклама / Ads
33| 7613 |20.09.2013 НОВИНИ

ДАНС подпука Манчев заради "Белене"

.
Бизнесменът Богомил Манчев
Прокуратурата, ДАНС и МВР започнаха акция в офисите на „Риск Инженеринг“ на бизнесмена Богомил Манчев тази сутрин. Шефът на фирмата в момента е в чужбина. По неофициална информация Богомил Манчев е бил потърсен и в дома му.
 
Акцията в офисите на „Риск Инженеринг“ е част от по-мащабна акция. Прокуратурата е образувала досъдебно производство за присвояване в особено големи размери в областта на енергетиката, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На територията на София, Перник, Козлодуй и Белене започна съвместна операция на прокуратурата, ДАНС и МВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура.  Едновременно са претърсвани общо 17 административни сгради и жилища. Незабавното започване на действията по разследването е наложено от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

На 9 август в СГП е образувано досъдебно производство с предмет длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост. Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД, за консултантски услуги по проекта АЕЦ „Белене”, след решението на компетентните държавни органи от 29 март 2012 г. за спиране на строителството на атомната електроцентрала.

С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията.

Възможно е исканите документи от „Риск инженеринг” да са за компанията „Уорли парсънс". Тя е консултант на НЕК по проекта АЕЦ "Белене", а неин подизпълнител в България е фирмата на Богомил Манчев. Двете фирми имат и общ консорциум.

Преди време прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери - 18 милиона евро, свързано с проекта за АЕЦ "Белене". В същия ден ДСБ и партията на Мария Капон обявиха, че консултантът "Уорли парсънс" продължава да получава плащания от НЕК, въпреки че проектът е спрян.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4904 |15.09.2013 Граждански сдружения искат законови промени, за да участват в политиката . 5| 5472 |14.09.2013 Детоктор на лъжата спъвал антимафиотите за ДАНС . 57| 4530 |07.09.2013 #ДАНСwithme 86: Протестиращите почетоха паметта на дисидента Георги Марков . 82| 5452 |06.09.2013 #ДАНСwithme 85: "Оставка" и в Деня на Съединението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads