Реклама / Ads
4| 9285 |13.03.2019 НОВИНИ

Богомил Николов: В чипса, пържените картофи, кафето има канцерогенно вещество

.
Богомил Николов Източник: БГНЕС
Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи, зърнени храни, закуски и кафе е открито веществото акрил амид в норми, които са канцерогенни. Взети са над 500 проби от хранителни продукти.
 

 "Изследвания от последните години показват, че това вещество предизвиква рак по животни. Върху хора не са правени експерименти. През 2015 г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017 г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018 г. Проблемът идва оттам, че той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството”, коментира Богомил Николов – председател на Асоциация „Активни потребители”.

 

Една година по-късно се оказва, че регламентът не е достатъчно добър. „От резултатите се вижда, че се регистрират високи стойности”, казва още Николов.

 

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, с прилагането на новия регламент се тръгва към промяна на хранителните навици на хората. „Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва денят ни, съдържа акрил амид. Ние не говорим за отрова, която влизайки в организма ни има последствия”, категорична е Кукушева пред НТ.

 

Това вещество се образува при печене, при високи температури. Ако един хляб е силно изгорял, в кората му може и да се съдържа от това вещество. Има го и в кафето.

 

„Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е в това, че ако системно се превишават тези дози, рано или късно това въздейства върху здравето ни”, коментира още Богомил Николов.

 

„Има как да готвим и под 220 градуса. Температура от 110 градуса е благоприятна за неразвитие на вредното вещество. Зная, че при високи температури се отделя такова вещество. Картофите, например, могат да се приготвят при температура от 100 градуса, без никакъв проблем”, каза готвачът Йордан Коляндов.

 

Той посъветва да се използва по-често процесът варене, защото това е процес, който протича при 100 градуса, както и да се избягват пържените неща.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4623 |17.01.2019 Николай Николов: Бюджетът за спорт в София трябва да е поне 1% от общия на СО . 1| 4229 |13.12.2018 С. Николов: ЦРУ предупреди за опасност от граждански войни в Европа още през 2008-а . 4| 4343 |05.12.2018 Н. Николов: Заснех травестити и полицаи да си бъбрят на бул. ”Христо Ботев” . 1| 3766 |29.11.2018 Николай Николов: Очевидно кметът Фандъкова не желае да се бори срещу травеститите и хамалите на пл. ”Македония”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads