Реклама / Ads
11| 6516 |01.06.2020 НОВИНИ

Бойко Ноев: Сапуненият сериал НСО продължава

.
Бойко Ноев
Сапуненият сериал НСО продължава, защото нищо не се променя. Това е една безконтролна служба, която е създадена да черпи облаги. И премиерът и президентът казват, че това е сулжба, която не подлежи на контрол. Когато е създадена по този начин, няма как да има промяна, това ще продължи. Това ще продължи докато тази служба не се закрие.
 

Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването "Лице в лице" по бТВ в коментар на темата трябва ли да се реформира НСО, след като офицер от службата бе обвинен за организатор на убийството на Станка Марангозова. 

 

"1200-та души пазят трима души официално, това е НСО. Висшите длъжности, които трябва да бъдат охранявани, са не повече от три у нас. За тях спокойно може да се грижи едно специално звено в МВР, както е в другите държави. Тук обаче се грижат и за кметицата и за главния прокурор и за кой ли не.", допълни Ноев

 

Начинът на охраняване е унизителен за България – той е демонстративен, мутренски. Това е едно лошо петно за България – слага я сред страните, където стават страшни работи, всеки момент ще те убият. В нормалните държави няма такова нещо, подчерта бившият военен министър. По думите му в България се води мутренски престиж да си охраняват по този начин и допълни:  "В Холандия има много повече признаци за заплаха от тероризъм, но виждаме как държавен ръководител си кара колелото, гледаме и Меркел как си пазарува. Няма такива служби."

 

"НСО е служба за охрана, която е огледало на руското УБО. Има книги, които описват историята на НСО, разказва се как началото й е руските служби, които са пазили Тодор Живков. Това е служба, която е замислена за привилегии, а не за охрана.", каза още Ноев.

 

Според него е много просто тази служба да бъде премахната  с промяна на закона, като в чл. 1 се запише, че службата се закрива, а в чл. 2 се посочи как преструктурират кадрите й и в кои други институции се преразпределят.

 

"Това са офицери, които са много и са с много по-високи заплати от офицерите в армията.", посочи още експертът.

 

"Оказа се, че де факто тази служба е приватизирана от ДПС, които са плащали за коли, за хора и т.н. Когато президентът каза, че не е добре да се охраняват от тази служба Пеевски и ДПС те предложиха нов закона.", продължи Ноев.

 

По думите му президентът Румен Радев е казал "А", но не е казал "Б", а до "Я" има още много букви.

"Той маркира понякога неща, но те увисват във въздуха. Президентът казва, че не е негова службата, но утре ще стане нещо и пак ще започне да се говори кой отговаря за нея. Пак шефът на службата, като Ангел Антонов за награда ще го пратят в Петербург за консул, или някъде другаде", каза още Ноев.

 

"Няма място за оптимизъм когато говорим за армията.  Колкото и да е силен министърът на отбраната, той е шеф на партия и има възможност много по силно да се бори за бюджет, защото финансирането е недостатъчно.

Бъдещето на нашата армия не е в нейното минало. Българската армия трябва да е различна.", коментира и темата за армията ни бившият министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5564 |30.05.2020 Бойко Борисов: Проверих как върви ремонтът на виадукта на 20-и км на АМ „Тракия“ . 14| 5270 |13.05.2020 Красен Кралев: Бойко Борисов отказа акциите на Левски . 46| 9192 |13.05.2020 Божков прехвърля акциите на ФК ”Левски” на Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads