Реклама / Ads
0| 4594 |20.09.2018 НОВИНИ

Борисов: Ако Александър Манолев беше казал за катастрофата, щеше да остане

.
Александър Манолев Източник: БГНЕС
Ако Александър Манолев беше споделил с мен за инцидента, щеше да остане. Публикациите за него излязоха постфактум. Това каза пред журналисти в Залцбург премиерът Бойко Борисов, докато в София народните представители гласуваха персоналните промени в Министерски съвет.
 

„Той (Александър Манолев (бел. ред.) някои неща не беше споделил с мен. Не искам още с назначаването това да бъдат първите въпроси, които ти задават в телевизията. Той ми обясни за катастрофата, за инцидента с прокурорите, аз го извиках и го попитах - защо не ми каза. Щях да кажа - има такава и такава случка, невинен е, ще обясня. Ако беше казал, щеше да остане. Щяхме да обясним”, коментира Бойко Борисов.

 

Борисов обаче не уточнява за коя от двете катастрофи говори.

 

За едната научаваме от публикация във в. "Струма". Накратко - през октомври 2014 г. джипът на бъдещия транспортен министър засича автомобил, управляван от прокурора от Специализираната прокуратура Емил Галипонов. В колата са още прокурор Даниела Ангелова и съдия Румяна Илиева. Следва пререкание между Манолев и Галипонов, като първият го залива с минерална вода с класическата реплика: "На какъв се правиш?" Или поне това е фактологията, която полицията в Сандански е установила, след като е сезирана от магистрата. Образуваното дело за дребно хулиганство е внесено в съда два месеца по-късно, защото полицията не може да открие Манолев, за да му връчи акта. На първа инстанция той е глобен с 250 лева, но окръжният съд отменя наказанието и го оневинява, като приема, че полицията е нарушила процедурата, тъй като е съставила акта в негово отсъствие и не го е внесла в съда в срок от 24 часа. Дългогодишен наказателен съдия от Благоевград определи решението на окръжния съд като "изолирано от практиката".

 

Според регистъра на Софийския районен съд Александър Манолев е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 г., когато той прави забранен завой по столичния бул. "Васил Левски". Според прокуратурата при маневрата блъска жена, която получава черепно-мозъчна травма и половин година по-късно умира. На две инстанции - Софийски районен и Софийски градски съд, отхвърлят тезата на прокуратурата и приемат, че Манолев е невинен. В мотивите на градските съдии Иван Коев, Стефан Милев и Боряна Воденичарова е записано, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона, съобщава "Капитал".

 

По случая има две висящи граждански дела от наследниците на починалата жена - нейният съпруг и брат й. Те искат обезщетение, но не от Манолев, а от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (тъй като джипът, който е управлявал, е с немска регистрация и е със зелена карта) - за претърпени от тях вреди от смъртта и за претърпени от нея вреди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4413 |20.09.2018 ”Демократична България” към Борисов: Не се крийте зад Сидеров за Орбан . 6| 4523 |18.09.2018 Борисов: Ако няма указ, гласуваме за Аврамова и Желязков в четвъртък . 3| 4070 |16.09.2018 Борис Цветков: Чистим свастики, а СО и МВР допускат пред ”Св. Александър Невски” свободна продажба на фашистки символи . 2| 4384 |13.09.2018 Александър Манолев: Не искам да съм министър заради провокации срещу мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads