Реклама / Ads
10| 8713 |02.07.2018 НОВИНИ

Борисов ни будалка за успеха с контрабандата! По—малко акциз е събран от горива

.
Бойко Борисов
По-малко акциз от горива е събрала прехвалената от Бойко Борисов Агенция „Митници” за първите четири месеца на тази година, в сравнение със същия период на миналата. Това установи Фрог нюз , след като се разгледа публикуваните отчети на министерство на финансите.
 

Факт е, че при всяко появяване пред медиите, Борисов и финансовият министър Владислав Горанов не пропускат да се похвалят с резултатите, които жънат срещу контрабандата. Дали това е така, обаче? Управляващите непрекъснато ни пробутват дъвката, че у нас има икономически растеж. Експерти в областта са категорични, че ако това е така, то това неминуемо трябва да повлияе върху потреблението на горива. Т. е когато има бум на икономиката, тя се съпътства и с повишено потребление на всички видове горива. Ако се вярва сляпо на властта, то България трябва да е световен прецедент.

 

Ето и фактите в числа: От януари до април 2018 г. събраните акцизи от горива са в размер на 678, 2 млн. лв. За същият период на 2017 година сумата е 683, 0 млн. лв. При икономически растеж от 3%, както твърдят управляващите, потреблението трябва също да е скочило с минимум 3%, но то е слязло с 5 млн. лв. Това ясно сочи, че контрабандата се е увеличила.

 

За „изнанада” на Бойко Бойко Борисов и подопечния му Владислав Горанов, положението при другите енергоносители е още по-трагично. Доказателството в числа: През 2018 година за първите четири месеца в хазната са постъпили 9,9 млн. лв. от други акцизни стоки-електрическа енергия, въглища и кокс. Година по-рано сумата е била 22, 5 млн. лв. Т. е имаме спад със близо 60 на сто приходи. За този „грандиозни успехи” също се мълчи.

 

Единствената сметка, на която се опира ръководството на държавата е свързана със събрания акциз от тютюневи изделия. При прост о изчисление се вижда, че тази година, в сравнение с миналата , са събрани със 72 млн. лв. повече. Това, обаче си има и логично обяснение. „Успехът” в събирането на пари за хазната е свързан с вдигането на акциза на цигарите от началото на 2018 г. Припомняме, че средният акциз за 2017 г. е 169,2 лв. за 1000 къса цигари. А през 2018 г. той става над 175 лв. за 1000 къса цигари. Сметнато на годишна база това означава, че, ако така се върви, за втора поредна година планът за акциза няма да бъде изпълнен.


Борисов често показва сериозни познания в областта на на ДДС-то, като твърди колко много сме събрали. В отчета на финансовото ведомство обаче се твърди , че повишената събираемост на ДДС се дължи основно на повишаване на цените на световния петрол „Бренд”. Постъпленията от него формират над 50% от събраното ДДС в държавата, както и от повишения курс на долара спрямо лева. А не на ефективността на приходните агенции в лицето на НАП и митницата. От цялата сметка излиза, че не трябва да се хвалим, а да се срамуваме от постъпленията на пари в бюджета през тази година.


Изводите на управляващите, че контрабандата на акциз е спаднала до 5 % буди насмешка в експертите. Ако се вярва на цифрите на МФ, излиза, че тя вече е достигнала рекордно ниски стойности-между 2 -3 %. Така можем да се конкурираме само със Северна Корея, където контрабандата е 0 %.


Реалната контрабанда на цигари, според експерти, държи нива между 25-35%. При горивата скача над 30%. Положението при алкохола не е по-розово. Оказва се, че там загубата е 30-40%. За година само от акциз държавата губи 2,2 млрд. лв. Твърди се, че 30 на сто от тази сума отива директно в джоба на управляващите.

 



Тези изводи не смее да направи дори опозицията в лицето на БСП. Единственото обяснение, че те по всяка вероятност също на тази хранилка. Иначе няма как да се обясни мълчанието им по отношение на факта, че 16 млр. лв. ДДС е загубила безвъзвратно държавата за последните 18 години. Медийни публикации сочат, че най-големите аферисти на акциз и ДДС са кръгове около ГЕРБ, прочути като „Котараци”, „Братовчеди”, „Каратисти” и „Паши”. Публична тайна е, че един от най-известните контрабандисти на горива е получил митницата на концесия. В замяна на това той спонсорира множество кафяви медии, които венцеславят управляващите.

 

 

Любопитно е поведението на прокуратурата спрямо корупцията в митницата. Откакто тя беше поверено в ръцете на Георги Костов бивш главсек на МВР, няма нито една акция срещу корумпирани митничари, дори на най-ниските нива в системата. За това служителите се шегуват: „Всичко е точно, контрабандата си върви”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5139 |30.06.2018 И Борисов ще „връща” бежанци . 29| 11925 |30.06.2018 На австрийски ли говори Борисов на Курц и Туск или пак фалшива новина? . 5| 4470 |29.06.2018 Кабинетът оцеля и при втория вот на недоверие, Борисов го няма в залата . 1| 4253 |28.06.2018 Борисов: Нямаме отношение към КЕВР, не се меся

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads