Реклама / Ads
26| 3058 |24.05.2021 НОВИНИ

Политици и общественици с честитки за 24 май

.
Източник: БГНЕС
Политици и общественици честитиха на българите днешния празничен 24 май. Повечето от тях предпочетоха социалната мрежа Фейсбук. Посланиците на Русия и САЩ у нас отправиха видеообръщения.
 

Лидерът на ГЕРБ и експремиер на България Бойко Борисов не пропусна да честити днешния 24 май. Разбира се, той направи тома през профила си в социалната мрежа Фейсбук.

 

„Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

 

Създаването на българската азбука и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да се бори за свой език е било революция в тогавашния свят, революция на правото да знаеш!

 

Нашите предци са ни дали език, който да ни свързва, чрез който да създаваме общности и който да ни помага да работим заедно за успехите на България. Това е наследство, което трябва да използваме днес, за да има по-добри дни за идните поколения.

Честит празник!“, написа той.

 

Facebook, Бойко Борисов

 

„Днес е празникът на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука. На този ден искам да поздравя всички вас с една песен по стихове на един голям българин - Иван Вазов. Вазов нямаше да може да напише тези красиви думи за родината ни, ако не беше делото на Кирил и Методий и на техните ученици. И днес милиони хора в десетки държави имат писменост и създават култура, благодарение на българската държава и на тези велики книжовници. Защото, както пише пак Вазов: " че и ний сме дали нещо на светът и вси Словене книги да четът; и кога му викат: "Българину!" бесно, той да се гордее с това име честно." Честит празник, българи!“

 

Facebook, Слави Трифонов

 

„Днес е 24 май.
„Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност“.


Всяка нация или народ имат някой по-специфичен и характерен празник. Празник, който е зареден с особена енергия и съдбоносно е свързан с историята на тази нация или народ.


За нас, българите, такъв празник е 24 май. Това е един от най-обичаните и емблематични наши празници. А и не само наши.


Със създаването на кирилицата, ние българите, доказваме, че сме значим просветен и културен фактор, както в Европа, така и в света. Така, освен че легитимираме себе си по безспорен и авторитетен начин, ние даваме нещо и на света. Буквално! Една духовна и книжовна свобода, каквато днес все по-малко можем да извоюваме.


Нашата азбука e може би най-силното интeлeктуaлнo и духoвнo oръжиe зa caмocъхрaнeниe нa бългaрcкaтa нaрoднocтнa идeнтичнocт, както и на cлaвянcките народи. А от празник на учениците, учителите, и народната просвета и култура, честването на Кирилицата се извисява до празник на непобедимия дух на нашата нация.


Затова днес нека с ръка на сърцето всички да заепеем химна на Стоян Михайловски и Панайот Пипков: “Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!”


Честит 24 май!
Има такъв народ!
Има такъв език!
Има такава азбука!
Има такава култура!“, пишат в официалната Фейсбук страница на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

 

Facebook, Има такъв народ

 

„Днес е денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. На славянската книжовност. Днес е денят, в който трябва да сме горди с миналото си и уверени в бъдещето си.
Честит празник.“

 

Facebook, Васил Божков

 

Празнуваме заедно с Вас! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Това написаха от посолството на САЩ у нас. Посланик Херо Мустафа не изневери на стила си и отново поздрави българите на майчиния ни език. „И днес празнуваме с нашите приятели в цяла България и по света! Честит ден на Кирил и Методий!“, каза Мустафа.

 

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай 24 май. В обръщение пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тя изразява почитта си към двамата братя, създатели на българската азбука. В изявлението си руската посланичка у нас признава приноса им за славянската култура и писменост. На български тя заяви:

 

„Скъпи приятели, извън всякакви съмнения е ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура, тя е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Димитрий Лихачов пише: България е дала на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, обогатил е нашия език, вдъхнал му е нравствената сила и способност да възвисява мисли, понятия и представи“. С това си изказване тя оборва твърдение на Путин от 2017 година, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. То бе изречено от руския президент през 2017 година по време на приветствие на македонския му колега Георге Иванов.“




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 14851 |24.05.2021 Родна реч, омайна, сладка: Как не бива да говорят политиците . 12| 12230 |23.05.2021 Ген. Румен Миланов: Политици ”цъфват” в записи на телефонни разговори, има вратичка за незаконно подслушване . 52| 3607 |23.05.2021 Пулев: Не смятам, че някои политици са по-готови от мен за политиката . 28| 8716 |21.05.2021 Протестът се връща пред Президентството заради незаконното подслушване на политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads