Реклама / Ads
29| 5514 |15.01.2011 НОВИНИ

Б. Борисов: Готови сме за Шенген

.
Б. Борисов
С доставката на тези хеликоптери, заедно с предишните, както и с катерите, движещи се както по Дунав, така и по Черно море, мисля, че сме готови технически за присъединяване към шенгенското пространство.
 

Това каза премиерът Бойко Борисов на официалната церемония на правителствения ВИП на летище София по представяне на три нови хеликоптера, доставени по Инструмента Шенген за Главна дирекция „Гранична полиция”, съобщи Всеки ден.

Два от хеликоптерите са нисък клас, а третият е среден клас – AW 139. Машините ще бъдат използвани за контрол и наблюдение на външните граници на ЕС. Общата стойност на хеликоптерите е над 29 млн. евро. Те имат набор от електронно оборудване, кабина, съвместима с очила за нощно виждане, подвижна цифрова карта, метеорадар, образно сензорна система, апаратура за предаване на видеосигнал на наземни станции в реално време, прожектори в комплект с високоговорители.

Машините предлагат възможности за бърза реакция, покритие на голяма наблюдавана площ и продължителност на полета. Големият хеликоптер може да осигури транспортиране на гранични полицейски екипи в райони с екстремно развитие на оперативната обстановка, както и тяхното непосредствено управление от въздуха. С въвеждането на хеликоптерите ще бъде гарантирано и изпълнението на задълженията на Гранична полиция, свързани с търсене и спасяване в море.

На церемонията присъстваха още комисар Захарин Пенов, директор на ГД „Гранична полиция”, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, главният секретар на МВР Калин Георгиев. На летището бе отслужен водосвет, а хеликоптерите бяха осветени. Ключовете за тях бяха връчени на екипажи от „Гранична полиция”.

Ангажиментът, която всяка една страна има, когато се присъединява към Шенгенското пространство, е постоянен, както и отговорността след влизането в него. Не могат да бъдат правени компромиси в тази посока, така че българското правителство и МВР си изпълняват своите ангажименти по окомплектоването с най-добрата техника, която може да бъде закупена и да бъде използвана от българската гранична полиция, за да може да изпълнява своите ежедневни функционални задължения по опазване на външната граница, заяви, от своя страна, вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Тези хеликоптери, които днес бяха представени официално, и вече са предадени на МВР, от понеделник два от тях – малкият и средният, ще отидат на базата в Безмер. Това беше и една от препоръките в последната оценка, извършена за външната сухопътната граница и по-специално – Турция”, посочи Цветанов. По думите му – било е предвидено в началото те да бъдат на стоянка в София, но след проведени разговори и отправени препоръки, е било взето решение те да отидат в базата.

По думите на Цветанов в края на месец февруари ще бъдем готови с последните мерки, предприети от правителството, по изпълнение на изискванията за присъединяване към Шенген. “В момента като слабост се регистрират печатите и за това вина имат предишните управляващи, защото когато България стана пълноправен член на ЕС през 2007 г., и оттогава се говори за шенгенското пространство. Аз недоумявам защо не е направено нищо печатите да бъдат направени и според изискванията по Шенген. Въведените през 2007 г. в експлоатация печати не отговарят на тези изисквания”, каза още Цветанов. По думите на министъра, такава е била практиката през последните години.

„Надявам се, че с мерките, които се предприемат и с дългосрочната визия на българското правителство… Ние чертаем дългосрочни планове”, заяви той. Еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом ще посети България на 1 и 2 февруари, тя ще посети и Румъния. „Надявам се, че ще има и посещение на Капитан Андреево, за да може да бъдат наясно с това, което сме направили и нагледно да го видят”, добави Цветанов.

“Въздушното пространство се охранява и от добри прожектори, за да бъде възможно от по-големи разстояния да бъде локализирано влизане в територията на страната на емигранти. Всяка една страна от Шенгенското пространство ще разчита на солидарността на другите страни-членки. В момента, в който Гърция е имала проблеми с преминаването на турци, българската полиция е участвала в разрешаването им”, каза той.

България се надява да се присъедини към Шенген през март, когато смята, че ще е изпълниха съответните технически критерии. Франция и Германия обявиха, че смятат това за “прибързано” и настояха политическото решение да бъде взето, след като излезе годишния доклад на ЕК по правосъдие и вътрешен ред.

Последната проверка по Шенген беше извършена в началото на декември, а окончателните резултати от нея се очакват в края на януари. Вчера предварителният доклад от мисията беше обсъден на заседание на работната експресна група по Шенген към Съвета на ЕС. След заседанието стана ясно, че България има пропуски в изпълнението на изискванията за членство в шенгенското пространство, но те бързо могат да бъдат преодолени.

На съвещанието е представена подробна информация какво е извършено в страната ни за покриване на изискванията за членство след посещение на мисия на групата у нас в началото на миналия декември, а също така какво предстои да бъде извършено до март тази година, предаде БТА.

Безспорен успех е, че у нас вече действа напълно интегрирана система за управление на границите. България е едва петата европейска страна, в която функционира тази система, осигуряваща в реално време информация за граничната обстановка, заяви Бойко Коцев, представител на страната ни към европейските институции. Участници в заседанието са изтъкнали силната мотивация на българската страна да покрие изискванията за членство в шенгенското пространство, която е обезпечена и с хора, и със средства.

По време на заседанието са отправени и допълнителни „технически“ изисквания – да бъдат изградени хеликоптерни площадки по-близо до българо-турската граница, да бъдат ремонтирани някои сгради по същата граница, да бъдат осигурени допълнителни човешки ресурси за работа според изискванията на шенгенското пространство. Тези допълнителни изисквания могат да бъдат изпълнени от България в много кратък срок, бе изтъкнато на заседанието на работната група по Шенген.

Агенцията за външните граници на Европейския съюз (ЕС) „Фронтекс” очаква повишаване на притока от нелегални емигранти през българо-турската граница след приемането на България в шенгенското пространство, заяви пред БНР зам.-директорът на „Фронтекс” Жил Ариас-Фернандес. „Ние сме подготвени за това. Според анализите на нашите експерти веднъж щом падне контролът по вътрешните граници може да се очаква увеличаване на трафика на нелегални емигранти през Черно море. Имаме планове за провеждането на съвместна операция там, ако това стане. За сега, според информацията от Брюксел, ще има леко забавяне на решението за влизането на България и Румъния в Шенген до октомври, ако не греша. Дотогава ситуацията няма да се промени драстично, но наистина е очаквано активността на трафикантите да се засили през Черноморското крайбрежие, когато двете държави се присъединят към Шенгенската зона. Друг възможен фактор за това може да бъде оградата, която гръцките власти планират да издигнат по част от турската си граница, посочи Фернандес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5026 |14.01.2011 Цветанов разкритикува тройната коалиция заради Шенген . 8| 4659 |14.01.2011 Л. Местан: Шенген е национална кауза . 1| 7589 |12.01.2011 България и Румъния влизат в Шенген, ако са заедно . 9| 5488 |12.01.2011 Липсата на ВИП затворници ни спира за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads