Реклама / Ads
1| 5468 |08.07.2017 НОВИНИ

Борисов: В интерес на България е Македония да бъде стабилна, единна и независима държава

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия.
 

Това изтъква министър-председателят Бойко Борисов в отговор на писмо на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова относно Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, съобщава пресслужбата на правителството. "По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта на договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора", напомня премиерът Борисов.

 

По думите му, подобен ход е безпрецедентен, тъй като, съгласно конституционните изисквания на страната, Народното събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента. "В допълнение бих искал да отбележа, че една седмица преди това, по нейна инициатива, министърът на външните работи, г-жа Захариева, запозна с проекта на договор председателя на парламентарната комисия по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър г-н Кристиан Вигенин, както и г-жа Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика", допълва премиерът.

 

Министър-председателят отбелязва, че преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г. До настоящия момент са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и на ниво министър-председатели. "През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата, водили преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции в български интерес", допълва Борисов.

 

Той посочва още, че целта на договора е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да надградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5743 |07.07.2017 Габриел: България ще се развива в цифровите технологии . 0| 5518 |07.07.2017 България и Македония подписват договора за сътрудничество през август . 1| 5556 |07.07.2017 Андрей Ковачев: Никой в България не е признавал македонския език . 0| 6682 |07.07.2017 Витанов към Борисов: С кой сте водили преговори за обща евроармия, началниците ви са против?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads