Реклама / Ads
6| 4941 |15.12.2023 НОВИНИ

Борисов се обади, иска да се включи в ефир... От "кухнята" - за медиите, зависимостите, натиска

.
Аз направих Хекимян водещ на сутрешния блок. И той беше предпочитаният журналист за интервюта с тогавашния премиер Бойко Борисов. Това е една от посоките, които сме получавали като натиск - кой да интервюира премиера. На кантар е било или Хекимян да води интервюто с Борисов, или да няма интервю изобщо. Докато бях директор имахме специално продуцент, който се е занимавал само с това да следи в негови интерювта да няма нарушения на журналистическата етика - освен залитания по ГЕРБ, Хекимян имаше залитания и патриотарски залитания по популистични идеи и персонажи. 
 

Бомбата хвърли в интервю за “Свободна Европа” журналистът Венелин Петков, който дълги години беше директор на новините на bTV. 

 

Тези думи са важни, защото разкриват дебелата връзка между политическата класа и медиите, която беше сложена под светлината на изключително ярки прожектори, когато Антон Хекимян обяви, че става кандидат-кмет за София от партия ГЕРБ. 

 

"Случаят с Антон Хекимян са самопризнания. Съмненията не са нови. Имаше един период, в който търговията с влияние ставаше на по-високите нива - натискът идваше по вертикалата. После се оказа, че е много по-лесно, евтино и ефективно да имаш контакти на ниво конкретния журналист, водещ, ползващ се с авторитет. Много по-лесно е да имаш лоялиста Хекимян, отколкото да разчиташ, че ще звъннеш на друг. Рискът стана излишен. Вълкът е вкаран в кошарата. Как да противостоиш на натиск, който не идва отвън, а от твоя собствен главен редактор? За да станеш кандидат-кмет на една политическа партия, още повече онази, която е управлявала в основната част от кариерата на Хекимян, това доверие не се изгражда за една нощ и си има цена”, посочи Дарина Сарелска, бивш директор на новините на Нова телевизия, която също беше “отстреляна”. 







"Залитанията на Хекимян са много характерни, защото проследяват динамиката на това кой е силния. Той бе любимецът и на Иван Гешев, и на Сотир Цацаров в битността им на главни прокурори. В Нова телевизия любимецът бе Диана Найденова. Разбирате ли абсурда? Пазим ефира от собствените си журналисти", разказа Сарелска. 

 

Въпросът с политическото влияние в медиите не е нов. Много журналисти са били отстранени от постовете си, защото са се считали за неудобни. Знаем за изстиналото столче на Ани Цолова, например. За самата Дарина Сарелска. 

 

По какъв начин се случва това влияние? Кой е директният канал на властимащите, през който те се месят в редакционната политика на една медия? Някои от техниките включват изнудване - или няма интервюта изобщо, или те се дават пред конкретни журналисти, или се поставят условия за участието на дадена политическа фигура - разговорът ще се върти около конкретна тема, няма да има странични въпроси, например. 




Друг начин е да звънят и директно да искат включване в ефир, пишат от “Свободна Европа”. Това не е нова практика, но се наби в очите на българските зрители през последните седмици - в сутрешния блок на Нова телевизия по телефона звънна вътрешният министър Калин Стоянов, който се скара с Кирил Петков, в ефира на bTV се обади Бойко Борисов, който поиска директно да се включи, докато Христо Иванов е в студиото на “Лице в лице”. Пред Българската национална телевизия по телефона при Георги Любенов говори Тома Биков от ГЕРБ, въпреки че гост в студиото бе ген. Атанас Атанасов и той очевидно не бе съгласен на такъв формат. 

 

В годините тази техника се наложи и продължи да се използва – основно от политици от ГЕРБ.







“Диалогичният формат беше убит. Когато аз бях директор в bTV наблюдавахме пълен блокаж на ефирите - не идват, не изпращат представител, сърдити са и не желаят да отговарят на въпроси. Имало е опити да се включват на живо, ние ги бяхме пресекли. Напоследък виждаме една вакханалия - нещата са паднали много ниско. Всеки един, който не е на екран, може да си поиска да бъде включен и услужливите продуценти го правят. Кой е човекът, който отговаря за това нещо - човекът за връзка на партията. Нормално е който и да е пиар да има контактите на хората, които вземат решения. Не бих нарекъл този човек троянски кон. Той е човекът, който вдига телефона. Този човек е на ниво изпълнителен продуцент. По мое време не е имало такъв човек. Прекратихме тази практика”, разказа Венелин Петков.

 

Над директора на новините се оказва непрестанен натиск от ръководството за интервю на премиера или президента.


"Когато ти това го нямаш, когато не си го осъществил, защото си настоявал интервюто да бъде проведено от друг журналист, а не от избрания любимец, тогава чисто корпоративно на теб започват да ти се задават въпроси от хора, които не са част от нашата реалност. И за тях фактът, който остава след всичко това, е, че премиерът не е отишъл даде интервю в bTV, а е отишъл в БНТ, Нова телевизия“, каза Петков.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4138 |15.12.2023 Искрен Митев: Опозицията играе ролята на саботьор на нормалната работа на държавата . 1| 6883 |15.12.2023 Прокуратурата внесе обвинителния акт по случая "Дебора" . 17| 7280 |15.12.2023 Деян Николов спретна цирк в Областната управа. Заплаши, че ще дойдат над 500 и ще изпотрошат всичко /видео/ . 15| 8622 |15.12.2023 Теодор Ушев: Всичко в Русия вървяло по вода. Путин е най-перфидният лъжец, садист и популист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads