Реклама / Ads
17| 3951 |23.05.2016 НОВИНИ

Борисов се обяви за спазване на правата на бежанците

.
Източник: Министерски съвет
България се присъединява към Декларацията на група държави-членки, в която се потвърждават нормите на международното хуманитарно право и се настоява за тяхното стриктно и безусловно спазване. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в Световната среща на най-високо ниво по хуманитарните въпроси.
 
На първия по рода си форум, който се провежда в Истанбул, премиерът потвърди ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване.

“През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия. С нарастването на хуманитарните нужди ефективното използване на средствата за хуманитарните дейности придобива решаващо значение, но оказването на помощ не може да замести политическите решения”, каза Борисов.

Той посочи, че като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа държавата ни е предложила конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитие на нашия регион. Премиерът отбеляза и, че страната ни вече изпълни ангажиментите, поети по време на международната конференция „Подкрепа за Сирия и региона”, която се проведе през февруари в Лондон.

Министър-председателят оцени високо доклада на генералния секретар на ООН и заяви политически ангажимент за постигане на значителен напредък по петте основни отговорности от т. нар. Дневен ред за човечност. Премиерът Борисов допълни, че страната ни ще продължи да участва в усилията на Европейския съюз за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ. „Ще се стремим към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС“, заяви пред делегатите на форума министър-председателят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4158 |23.05.2016 Борисов се среща със световните лидери в Турция . 115| 7777 |23.05.2016 Нинова: Борисов загробва България . 26| 5490 |22.05.2016 Карадайъ се обяви за предсрочни избори . 52| 5444 |21.05.2016 Борисов: Прекрасно работихме с Плевнелиев; опитаха да го унизят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads