Реклама / Ads
17| 8115 |16.02.2013 НОВИНИ

Борисов отива в Македония явно; ще вечеря с Груевски

.
Бойко Борисов
Борисов предложил на македонския си колега да поговорят, за да дадат знак на Европа, че диалогът върви. Груевски се притеснявал от медиите, но Борисов му казал, че тогава той ще отиде.
 

Няма нищо тайно, ще отида в Македония, да седнем с премиера там, да поговорим, да дадем знаци, че трябва да сме в добри отношения, в най-добрите на Балканите, каза по НТВ премиерът Б. Борисов. Българският министър-председател щял да посети югозападната ни съседка заедно с външния министър Николай Младенов.

По-рано днес стана ясно, че ще има неофициално посещение на премиера Бойко Борисов в Македония. Това съобщи снощи македонската телевизия "Алфа". Бойко Борисов идва в Македония, съобщиха източници на "Алфа". Информацията, която няма официално потвърждение нито от София, нито от Скопие, е че българският премиер най-вероятно днес ще посети страната ни, съобщава Фокус. Предвидено е да се срещне с македонския премиер Никола Груевски, къде и кога ще се случи това, е тайна. Ще бъде неофициално, така е настоял Борисов, който преди няколко дни сам обяви, че е възможна скорошна среща с македонския премиер. Същото каза и министърът на външните работи Никола Попоски.

"Разговарях с премиера на Македония, защото много напреднахме с договора за добросъседство. Надявам се, че скоро ще имаме и среща, а не само да си говорим по телефона", заяви във вторник премиерът Борисов. 
"С диалога се отваря възможност за среща на най-високо ниво", каза в четвъртък министър Попоски. 

Не се изключва тъкмо по време на телефонния разговор Борисов - Груевски, който не се потвърди, нито за него се съобщи от македонското правителство, да са били договорени детайли за посещението. 

Срещата, която нашите извори посочват, идва в чувствителен период на македонско-българските отношения, когато се утвърждават детайлите от договора за добросъседство - условие от ЕС за Македония, за което настоя тъкмо България.  Поради тайния характер на посещението, не е ясно дали Груевски и Борисов ще потвърдят това, което до момента работните групи са договорили около текста на договора, или пак ще се съсредоточат около разликите, които, както вече "Алфа" съобщи, най-вероятно се отнасят до позицията на София спогодбата да съдържа задължения, които биха важели само за Македония, а не и за България. 

Информацията на телевизия "Алфа" е цитирана и от останалите медии в Македония. "Ако не иска да дойде Фюле, българският премиер идва в Скопие", пише електронното издание "Република". Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отказа визита в Македония следващата седмица заради нестабилната политическа ситуация в страната.
Останалите медии излизат със заглавие "Бойко Борисов на тайно посещение в Македония?"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7738 |15.02.2013 Борисов: Защо обиждате "Хизбула" . 27| 5139 |15.02.2013 Борисов: За всяко евро, внесено в ЕС, България получава над 5 евро . 18| 5929 |14.02.2013 Зърнопроизводителите не се разбраха с премиера Борисов . 15| 6011 |14.02.2013 Първомай да се прекръсти на Борисовград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads