Реклама / Ads
28| 5335 |18.09.2012 НОВИНИ

Борисов отсече: Агенция Митници остава в София

.
Агенция Митници няма да се мести в Русе. Това може да се случи, но след няколко години. Това заяви в Русе премиерът Бойко Борисов.
 

На въпрос за вчерашните изказвания на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, че централата на Агенция „Митници” отива в Русе до месец и половина, премиерът Бойко Борисов заяви: „По принцип - идеята му е правилна и ние сме за децентрализация на основните агенции и институции, както направихме в много от градовете – в Пловдив, във Варна, в Бургас. Но сега, тъй като това е една по-тежка реформа и ще струва доста пари, това ще го правим в следващите години.

Сега няма да местим агенцията, защото всички пари, които спестяваме в момента, а те трябва да са от порядъка на поне 800 милиона лева, за да може догодина да вдигнем и пенсиите, и минималните работни заплати. Изцяло стоя зад решението – да се децентрализират подобни агенции, защото и в тези градове живеят хора, развиват се, добре е – да бъде направено по-плавно, може би след няколко години”, каза премиерът Бойко Борисов.

Не искам по никакъв начин да успокоявам митничарите, работата им е да работят и да увеличават приходите, защото ни трябват за вдигане на пенсии и заплати. Последно заради тях правя това изказване – парите за една подобна реформа, за пренасянето на две централи, за сграда, ремонт и т.н. – виждате сградата на съда, която не е нещо особено – за ремонт отидоха 4 милиона лева. Затова казвам, че след няколко години сигурно ще стане, но сега това няма да се прави, каза премиерът Бойко Борисов.

Ние ясно и точно сме казали на „Росатом", че без чужд инвеститор, който да даде парите, няма да строим АЕЦ „Белене". Така премиерът Бойко Борисов коментира съобщенията на руски агенции, че „Росатом" има претенции към активите на НЕК. Според него страната ни ще си плати само оборудването, което е поръчано. Освен това Борисов подчерта, че смята да информира Европейската комисия и службите за борба с измамите за договора за строителството на Белене. Той добави, че наистина ОЛАФ не се занимава с проекти, които нямат европейско финансиране, но се интересува и „наглежда", когато обществените поръчки се правят по непрозрачен или престъпен начин.

„Частната руска компания може да предявява каквито иска искове към нас, в нарушение на това, което сме се договорили с тях. Договорихме се да платим, това което сме си поръчали, а след това да правим 7-ми реактор на Белене... Преди няколко дни казаха, че може, а сега - нямало да дадат документацията на „Уестинг хаус". В същото време искат 1 млрд. Това наше оборудване ли е или от тях ще зависи дали ще го дават или не като го платим. Те самите са объркани в тези си решения. Аз само моля да не се поставят Русия и България като спорещи страни. Имаме частни компании, които спорят. А някой да иска активите на НЕК е несериозно, по простата причина, че Станишев, Овчаров и Доган направиха от нея фалирала компания.", каза Борисов.

Той бе в града за откриването на новопостроената сграда на Русенския административен съд. На тържественото събитие присъстваха още  правосъдният министър Диана Ковачева, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, русенски депутати, областният управител Стефко Бурджиев и кметът Пламен Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 82| 5959 |17.09.2012 Премиерът Борисов криел парите на държавата . 76| 5838 |16.09.2012 Борисов ще мултиплицира Южна България и на север . 14| 5389 |15.09.2012 Борисов: Още 50 г. живот има ОЦК-Кърджали . 19| 5220 |14.09.2012 8-годишен матира Бoйко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads