Реклама / Ads
4| 3666 |16.01.2018 НОВИНИ

Борисов притеснен от убийството на сръбски политически лидер в Косово

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович, политически лидер на Гражданска инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост” в Косово. Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани.
 
Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Повод за коментара е, че лидерът на Гражданска инициатива "Сърбия" Оливер Иванович е убит днес в Косовска Митровица от неизвестни нападатели. 64-годишният Иванович е един от ключовите политици в доминираното от сърби Северно Косово - бивша сръбска провинция, където напрежението остава високо десетилетие след обявяването на независимост. Косовски съд осъди Иванович за военни престъпления по време на войната през 1998-1999 г. Той получи 9 г. затвор, но през февруари 2017 г. присъдата бе отменена и започна нов процес, който все още продължава.

"Убеден съм, че диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват. Изказвам най-искрени съболезнования на семейството и близките на Оливер Иванович", заяви Борисов.

По-късно премиерът проведе телефонен разговор със сръбския премиер Ана Бърнабич по повод убийството. Той подчерта, че подобно насилие не може да се толерира, както не може да се поставя под съмнение върховенството на закона. По думите му, политическите цели се постигат с политически средства.

Бърнабич информира българския си колега за мерките, които Сърбия предприема след инцидента. Борисов изрази съпричастност към болката на близките, приятелите и съмишлениците на Иванович и пожела успех при разкриването на убийството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4028 |14.01.2018 Борисов се срещна с японския премиер . 1| 10011 |12.01.2018 Валентин Попов от СФСМВР за Фрог: Уж се разбрахме с Борисов, ако не – ще има протести . 3| 3929 |12.01.2018 Борисов: Ние винаги ще сме с Европа по въпроса за Турция . 0| 3865 |11.01.2018 15-годишният Иван, обвинен в убийството на 11-годишната Никол, е вменяем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads