Реклама / Ads
75| 9844 |27.07.2020 НОВИНИ

Борисов: Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе България

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и света, когато деня намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да кажат - ”Добре, политиката си е политика. Какво правим нататък и как ще се измъкнем”. Това посочи премиерът Бориосв по време на пресконферения, на която стана ясно, че въвеждат нови социално-икономически мерки. Борисов направи този коментар на фона на нестихващите протести срещу властта.
 

Правителството обяви - удължава срока на извънредната епидемична обстановка у нас, но и предприема нови социално-икономически мерки в размер на близо 2 милиарда лева. Именно те налагат и удължаването на епидемичната обстановка в страната. До края на деня се очаква заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.


За въпросните помощи загатна още миналата седмица социалният министър Деница Сачева в деня, в който депутатите гласуваха вота на недоверие срещу кабинета “Борисов 3”. След неуспеха на вота последваха и обещаните рокади в редиците на управляващите. В кабинета“Борисов 3.2” има четири смени. От постовете си тръгнаха министъра на икономиката, на финансите, на вътрешните работи и на туризма. 


Новите социални мерки са договорени по време на коалиционен съвет. Те са с общ размер 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет. 


Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, като в това число влизат и служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева.


Увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности, считано от 1 август 2020 г. за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети за достигане на заплащането до определените по колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, както и стандарти за социалната сфера, домовете за възрастни хора, домовете за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други в размер на 24,6 млн. лева“, съобщи днес Борисов и допълни:


„За еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева на всеки един пенсионер – 2 млн. и 121 хил. пенсионери по 50 лева за месеца – 318 млн.“.


Минималният размер на паричното обезщетение за безработица ще бъде увеличен от 9 лв. на 12 лв., считано от 1 октомври. За това правителството ще даде 12 млн. лв., допълни Бойко Борисов. Ще се увеличи и продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври. За тази мярка ще бъдат отпуснати 4 млн. лева.


Допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика ще бъдат дадени 15 млн. лева чрез Фонд "Култура".


"Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлече Европа и света, когато деня намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да кажат - "Добре, политиката си е политика. Какво правим нататък и как ще се измъкнем", посочи Борисов.

 

“Разбирам някой да има по-ясен план и да предлога. Все още не теглим заем. Опитваме се да запазим бъдещето на следващите поколения. Ми това, което строим в момента е за следващите поколения - за бъдещето. Огромни проекти. Предстоят изключително тежки месеци. Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. Само нашата отговорност ни задържа. Само след три месеца никой няма да иска да сяда и да обяснява. Ще свършат парите, браншовете няма да се подобрят, а напротив - няма да ги има секторите, които ги има през лятото. Те затова нищо не казват на протестите, а говорят в имагинерни величини. Искаме това, това и това, но накрая всичко опира до сметката, парите и къде колко ще отиде. По тези теми никой не говори”, коментира Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 6233 |25.07.2020 Нинова: Борисов ще остане в политическата история с едно чекмедже и един пистолет . 60| 8036 |23.07.2020 Борисов: Ананиев сменя министерството. Тръгват си Маринов, Горанов, Караниколов и Ангелкова . 9| 6186 |21.07.2020 Теодор Ушев: ”Функционална неграмотност” е термин, идеално описващ политическата ни класа . 30| 11755 |17.07.2020 Социолог: Това е политическата трагедия на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads